Секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков посъветва да не се губи време да се четат такива неща като публикации за военната техника на Русия "близо до границите на Украйна", съобщава ТАСС.

"Качеството на тези публикации дори не си струва да се коментира, като цяло не трябва да им обръщате внимание. Говорят за границата с Украйна, показват границата с Беларус.

"Самото качество е най-доброто доказателство, че няма нужда да се губи време за запознаване с подобни некачествени пълнежи", каза Песков пред репортери, коментирайки съответната публикация на Politico.

Украйна отрича Русия да струпва войски близо до границите ѝ

Украйна отрича Русия да струпва войски близо до границите ѝ

Информацията се появи в авторитетна американска медия

Говорителят на Кремъл подчерта, че движението на руска военна техника и военни части в страната е изключително работа само на Москва.

"Русия никога не е заплашвала никого, не заплашва, не представлява заплаха за никого. Но Русия е страна, която на фона на доста агресивни експанзионистични тенденции, особено от НАТО и редица други страни, винаги е вземала и ще продължават да предприемат мерки, за да гарантират собствената си безопасност", добави Песков.

По-рано Politico писа, че търговски спътници са заснели военна техника край град Елня в Смоленска област, част от която се твърди, че е към 1-ва гвардейска танкова армия на Въоръжените сили на Русия.

Отбелязва се, че подобно разположение на оборудването е необичайно. Изданието се фокусира върху предполагаема дейност на руски войски на границата с Украйна.

Миналата седмица официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че увеличаването на присъствието на НАТО в Балтийските страни може да доведе до дестабилизация на военнополитическата обстановка в региона.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира, че Минск и Москва ще действат твърдо заради милитаризацията по западните граници на Беларус, те имат какво да придвижат по-близо до границите, особено Русия.

Русия обвини Украйна в опит да я въвлече в конфликта в Донбас

Русия обвини Украйна в опит да я въвлече в конфликта в Донбас

Сергей Лавров вижда опити за провокации за предизвикване на реакция от страна на Москва