По-малко от 24 часа преди президентските избори в САЩ Том Маккарти прогнозира и разглежда пет възможни резултата на вота, пише "Гардиън".

При първия сценарий, при който Клинтън разбива Доналд Тръмп, магнатът губи всеки щат с малък демократичен привкус и няколко големи републикански щата. Милиардерът не само губи големите щатски битки във Флорида, Северна Каролина и Охайо, но той също пуска кръв навсякъде, включително в Айова и Колорада, както и в щати, където републиканците просто никога не са губели в съвременната история.

Афроамериканците в Джорджия гласуват срещу милиардера; испаноговорящите правят същото в Аризона, а в Тексас второ и трето поколение мексикански имигранти се обединяват с образованите бели гласоподаватели, включително и много умерени републиканци, за да подарят първа победа на демократите в щата от "Уотъргейт" насам. Клинтън дори бие Тръмп в Юта.

Повече от 41 млн. американци са гласували предварително на президентските избори

Повече от 41 млн. американци са гласували предварително на президентските избори

Очаква се броят на гласувалите предварително

Според втория сценарий на Маккарти кандидатът на републиканците печели необходимите 270 електори в Избирателната колегия, които го пращат в Белия дом. Той изковава изненадваща победа в Средния Запад, въпреки че губи в щати като Невада, Колорадо, Вирджиния и Пенсилвания.

В този случай Тръмп дължи победата на белите гласоподаватели, предимно в селските райони, но късно през нощта осъзнава, че губи в Невада и Колорадо, където има силен латиноамерикански вот срещу него. Той също губи във Вирджиния, защото има твърде много хора в предградията на Вашингтон, които имат реален опит с федералното правителство и които са ужасени от идеята магнатът да влезе в Белия дом.

Изненадващо високата избирателна активност сред поддръжниците на Тръмп недостига да премине "демократичната" стена във Филаделфия и предградията. Но Тръмп отчита силно представяне цяла нощ в биткаджийските щати, което води до победа във Флорида, Охайо, Северна Каролина и Айова.

Победил или загубил, "Тръмпизмът" ще остави отпечатък в САЩ

Победил или загубил, "Тръмпизмът" ще остави отпечатък в САЩ

Дори ако Доналд Тръмп загуби президентските избори

Милиардерът също взема единствения електорален вот в северната, селската част на Мейн ( Мейн и Небраска използват пропорционална система, при която щатът се разделя на окръзи. Победителят във всеки избирателен окръг получава по един електор, а победителят на щатско ниво получава два гласа в Избирателната колегия). Напук на всички залози и прогнози той излиза с невероятна победа в щата Уисконсин, който не е печелен от републиканец от президентските избори през 1988 година.

Какво трябва да знаете за изборите в САЩ

Какво трябва да знаете за изборите в САЩ

Несъмнено президентските избори представляват

Третият сценарий води до вдигането на кръвното налягане на демократите до 220/140 преди окончателно да бъде обявено в 3 часа местно време, че Флорида е спечелена от Клинтън. Щатът дава така необходимите на бившия държавен секретар 29 електори, за да влезе в Белия дом.

Но този сценарий няма да бъде приятен. По време на вечерта Клинтън очаква победи в Пенсилвания, Вирджиния и щатите в Средния Запад, където се очаква демократите да спечелят, също така всички информации за предварително гласуване на демократите в Невада се оказват истина. Хората, които се предполага, че ще гласуват за нея го правят - жените, небелите гласоподаватели, образованите бели - и няма причина тя да загуби.

Но след края на изборния ден се появяват сигнали, че демократите губят почва. Първо независимите гласоподаватели в Ню Хемпшир в последния момент решават да дадат вота си против династията Клинтън в американската политика и подкрепят Тръмп. След това Тръмп печели Северна Каролина и Колорадо, където американците казват достатъчно на семейство Клинтанови. Това води до 266 електори за Клинтън - необходими са още четири за окончателна победа, а Тръмп получава 243. Всички погледи са насочени към Флорида, където в последния момент бившият държавен глава извоюва решаваща победа.

При четвъртия сценарий американците създават конституционна криза. Тръмп печели в Ню Хемпшир и Колорадо и се изравнява с Клинтън, получавайки 269 електори. Или Флорида ще се окаже в центъра както на изборите през 2000 година между Ал Гор и Джордж У. Буш, когато Буш спечели с няколкостотин гласа.

При последния сценарий американците не са обезпокоени от предупрежденията на политици, че може да настъпи най-лошото и вземат примера с "Брекзит", гласувайки за Тръмп. Голямата нощ на милиардера започва в Ню Хемпшир, продължава през Вирджиния и Северна Каролина, а след това в Айова, Охайо и Флорида.

Никой не може да повярва също, че Тръмп печели Пенсилвания, след като се установява, че афроамериканците в щата остават по домовете си, а изненадващ брой центристи от предградията решават, че нито един кандидат, който обича голф толкова много не може да бъде толкова лош. Тръмп печели Колорадо, може би изтърва Невада и щатите в Средния Западн, но дотогава вече си е осигурил над 300 електори. След това милиардерът си закача едно голямо златно Т на Белия дом.