Дори ако Доналд Тръмп загуби президентските избори, както повечето социологически проучвания прогнозират, популизмът на магната ще остави траен отпечатък в американския политически живот, пише "Франс прес".

70-годишният е кандидатът на републиканците за президент на САЩ, въпреки че партията го отхвърля, и други гласуват за него, въпреки че не го одобряват.

Но Тръмп успя да създаде своя политическа марка, организирайки движение сред недоволните в Републиканската партия.

Запитани дали Тръмп или председателят на Камарата на представителите Пол Райън, най-високопоставеният избран представител на републиканците, по-добре представят ценностите на партията, 51% от членовете избират Тръмп, а 33% - Райън.

Тръмп разедини партията със стила си и с отхвърлянето на традиционните политики на републиканците, след като се противопоставя на свободната търговия, подкрепя изолационистка външна политика и гъвкава позиция по въпросите на социалната система и дефицитите.

"Основно, републиканското лидерство мрази Тръмп", смята Робърт Шапиро, професор по политология в Колумбийския университет.

"Те биха харесали поддръжниците му, но поддръжниците са привързани към Тръмп", предупреди той и прогнозира, че феноменът Тръмп ще продължи да оказва влияние и след вота.

"Поддръжниците ще продължат да бъдат там и те ще заемат своя собствена позиция за търговията и имиграцията, и за всички други въпроси", поясни Шапиро.

"И това, което ще се запази, е омразата към демократите и Хилари Клинтън, и преобладаващата част от Републиканската партия", смята той.

Но не само различните му възгледи по въпросите ще се запазят. Агресивната риторика на Тръмп ще остави отпечатък в бъдещите кампании на стратезите.

"Той промяна политическата кампания", смята Джейн Зайно, професор в Айова колидж.

Най-вероятно ще видим други кандидати, които ще се опитват да имитират това, което направи, ще се опитат да работят извън партията, да използват социалната мрежа, за да отидат над ръководителя на партията, прогнозира тя.

Има огромен популизъм в партиите на републиканците и демократите и ще наблюдаваме това за дълъг период, поясни Зайно, допълвайки, че ще бъде предизвикателство за двете партии да си върнат наистина разочарованата маса от симпатизанти.

Според политическия съветник на магната Роджър Стоун движението на Тръмп ще доминира в Републиканската партия, ще бъде влиятелно и важно за партията.

Експертите са разделени по отношение на неизвестната дали Тръмп ще остане в политиката или ще се опита да преструктурира бизнес марката си.