Австралийският град Сидни посрещна 2020 г. с прословутото пиротехническо шоу на пристанището на фона на безпрецедентните горски пожари.

Традиционно голямата заря се проведе на известния Harbour Bridge и Sydney Opera House. Три часа преди полунощ имаше заря за децата и семействата.

Зарята в полунощ продължи около 12 минути.

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Жителите са потърсили спасение от огъня, скачайки в морето

Тази година обаче събитието е изключително спорно заради безпрецедентните горски пожари. Около 100 пожара са възникнали в щата Нов Южен Уелс и в Сидни има пълна забрана за палене на огън. 275 000 души участваха в петиция с призив за отмяна на зарята и парите да се дарят за борба с пожарите. Но властите обявиха, че парите вече са похарчени и подчертаха, че събитието носи приходи на икономиката на щата в размер на 130 милиона долара.

Десетки хиляди хора в Югоизточна Австралия са изправени пред ужас. Те са обградени от пожари. Мобилните телефони, интернетът и електрозахранването са прекъснати на южното крайбрежие на щата Нов Южен Уелс, предаде ДПА.

Повече от 4000 души са блокирани на плажове в щата Виктория.

Във вторник температурата в Сидни достигна 46 градуса по Целзий.

Пожарите са отнели живота на най-малко двама души. Баща и син са загинали във вторник в Кобарго в Нов Южен Уелс.

По-рано тихоокеанските острови Самоа, Кирибати и Нова Зеландия първи посрещнаха 2020 г.

Големи събития също са планирани в Токио, Сеул, Пхенян, Дубай, Москва, Париж, Брюксел, Лондон, Рио де Жанейро и Ню Йорк. Зарята в Хонконг е отменена и ще бъде заменена със светлинно шоу.