Пица, хумус, паста и кафе са в менюто във вторник за ваксинация на израелците срещу COVID-19, съобщава "Ройтерс". 

В сътрудничество с местните ресторанти Тел Авив предлага храната в два центъра за ваксинация, надявайки се да убеди изчакващите да се ваксинират.

Въпреки че Израел е водещ в света по скоростта на ваксинацията, властите все още са загрижени, че по-младите хора, по-малко податливи на усложнения от коронавируса, а други нежелаещи няма да се ваксинират.

Инициативата подейства, десетки се ваксинираха.

Израел ще смекчи ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19

Израел ще смекчи ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19

Завръщане към нормалния живот

"Дойдохме да се ваксинираме, досега се тревожехме, но поради предстоящите ограничения (срещу хора, които не се ваксинират) нямаше много избор, а също така е много хубаво да си вземеш пица и кафе", коментира Лизи Крицер , 32-годишен общински работник.

Израел планира да облекчи повечето ограничения за бизнеса в неделя и да отвори отново хотелите и спортните зали за тези, които са напълно ваксинирани или са считани за имунизирани, след като се възстановят от COVID-19.

С близо 43% от гражданите, получили поне една доза от ваксината на Pfizer Inc, Израел продължи напред с постепенно облекчаване на мерките за блокиране, наложени на 27 декември.

Амбициозният стремеж към ваксинация се превърна и в най-голямото реално изследване на ваксината на Pfizer. Най-големият доставчик на здравни услуги в страната отчита 94% спад в симптоматичните случаи на COVID-19 сред 600 000 души, които са получили и двете дози.

Ейтан Шварц, говорител на община Тел Авив, заяви, че градът се надява храната и напитките, предлагани в центровете за ваксинация, да създадат "семейна атмосфера", за да привлекат колебливите.

"Днес дойдох да се ваксинирам и казвам на всички да дойдат и да го направят, за да запазим здравето си", обяснява Иман Дасуи, 60-годишна учителка. "Тук има и кюнефе ... много е вкусно."

Палестинците обвиниха Израел, че блокира ваксини срещу COVID-19 за Газа

Палестинците обвиниха Израел, че блокира ваксини срещу COVID-19 за Газа

Израел не е блокирал доставката и обвиненията на палестинците не са основателни