Броят на загиналите при нападението с кола бомба в турската столица Анкара достигна 37 души. Това заяви турският министър на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу, цитиран от Ройтерс и „Хюриет”.

125 души са ранени. 

Мощен атентат разтърси центъра на Анкара
Обновена

Мощен атентат разтърси центъра на Анкара

Съобщава се за много жертви

Той добави, че 71 души остават за болнично лечение. От тях 19 са в тежко състояние, а седем са в операционна зала, каза Мюезиноглу пред журналисти.  По думите му 30 души са загинали на място, включително най-малко един нападател. Четирима души са починали на път за болницата, а днес още трима са починали от получените рани.

Турция нанесе масирани удари по кюрдските бунтовници в Ирак

Турция нанесе масирани удари по кюрдските бунтовници в Ирак

Агенцията пояснява, че 9 изтребителя Ф-16

След среща на Съвета за сигурност към турския кабинет вътрешният министър Ефкан Ала потвърди на същата пресконференция, че кървавият атентат е извършен с кола бомба.  Той каза още, че скоро ще имат повече информация за атентата.

Ердоган: Тероризмът няма да ни спре

Ердоган: Тероризмът няма да ни спре

Турският президент смята

Според CNN Türk ранените са откарани в 10 различни болници в столицата.

Турският президент Реджеп Ердоган осъди нападението, подчертавайки, че Турция се е превърнала в мишена на терористични атаки заради нестабилността в региона. Турция решително ще продължи борбата срещу тероризма, закани се той.

Двама високопоставени представители от службите за сигурност обявиха, че по първоначална информация нападението е извършено от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Атентатът в Анкара е с почерка на „Ислямска държава”, категоричен балканист

Атентатът в Анкара е с почерка на „Ислямска държава”, категоричен балканист

Маринков подчерта, че почеркът на ПКК е друг

Други турски източници разкриха, че доказателствата показват, че един от двамата заподозрени за извършеното нападение е жена, която се е присъединила към ПКК през 2013 година. Те са установили, че тя е родена през 1992 година и че е от източния турски град Карс.

Полицията е задържала четирима души в Югоизточна Турция във връзка с атентата. Източници от службите за сигурност обявиха пред държавната медия Anadolu, че четиримата са задържани в град Шанлъурфа, след като е установено, че са свързани с използвания автомобил при атаката. Колата е закупена от шоурум. Заподозрените са отведени в Анкара.

Вчерашната атака, извършена до около 10 автобусни спирки, е втората в административния център на столицата за месец и трети голям атентат в Анкара от октомври 2015 година.

На 10 октомври 2015 година терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) извършиха атентат на мирен протест на Централната жп гара в Анкара. Тогава загинаха най-малко 103 души.

Четири месеца по-късно, на 17 февруари, беше взривена кола бомба в столицата, загинаха 29 души, а 81 пострадаха.

През февруари премиерът на страната Ахмет Давутоглу обяви, че Турция ще предприеме нов подход и механизъм за сигурност в Анкара. Сред мерките са използване на повече технологии и официални униформи за държавни служители.