Атентатът в Анкара по-скоро е дело на „Ислямска държава”, отколкото на Кюрдската работническа партия (ПКК). Това мнение изрази Бойко Маринков от Института по балканистика на Българската академия на науките, цитиран от БНР. Маринков е убеден, че при последния терористичен акт в Анкара личи почеркът на „Ислямска държава”.

Припомняме, че при кървавия атентат в центъра на турската столица загинаха 27 души, а над 120 бяха ранени. ПКК или свързана с нея групировка бе посочена като вероятен организатор на нападението.

Маринков отбеляза, че единственото, на което вярва в момента като информация, е колко са убитите и ранените. На всичко останало той слагал една голяма въпросителна. Експертът отбеляза, че управляващата партия и правителството контролират целия информационен поток.

По думите на Бойко Маринков второто правителство на Давутоглу е дошло на базата на страха и терора на двата огромни атентата – този от юли в Суруч и този от октомври в Анкара. Експертът е категоричен, че всеки атентат има почерк и време и сега почеркът не е на ПКК. Той смята, че почеркът на ПКК е взривяване на мини под полицейски автомобили или под автомобили на въоръжените сили. Освен това техните акции били в рамките на югоизточните райони на Турция.

Бойко Маринов смята, че правителството в Анкара цели 3 неща, обвинявайки ПКК за снощния атентат. Трябвало да продължат бомбардировките в кюрдските райони на Ирак, където очевидно имало бази на ПКК, да продължи обстрелът върху бази на сирийските кюрди на сирийска територия. Третата цел била допълнително да бъде притиснат Европейският съюз, за да приеме това, което му е било „издиктувано” на 7 март като споразумение между ЕС и Турция.

Маринков подчерта, че всички европейски държави се страхуват от пълна несигурност и дестабилизация в Турция. Това щяло да усили миграционната вълна върху Турция и да постави Евросъюза в абсолютно безизходна ситуация.