Арктическият регион се затопля светкавично, въздействайки на хората и екосистемите там. Така засяга и населени региони на Северното полукълбо, съобщава БиБиСи.

В Арктика, която в доклада е посочена като „планетарният хладилник", се наблюдават рекордно високи температури, топене на ледове и загуба на територия на ледници.

В Гренландия ледът в морето през лятото продължава да намалява - през 2009-2010 година покритието му е третото най-ниско, регистрирано от 1979 година насам, като по-лоша ситуацията е била само през 2008 година и рекордът от 2007 година.

Доказателството, че по-високите температури на въздуха в Арктика допринасят за промяната в атмосферната циркулация на юг, като зимата на 2009-2010 година в Северното полукълбо разкрива връзка между изключително студеното време и снежна обстановка и вятъра, идващ от Арктика.

Това е важен фактор за климата и времето по света и служи като критична територия за прехрана и размножаване, която подкрепя световно значими популации от птици, бозайници и риби, заяви Джейн Любченко, ръководител на Националната администрация за океани и атмосфера.