Властите в италиански град раздават по 1000 евро на румънски роми, за да ги стимулират да се завърнат в родината си

Властите в италианския град Павия, начело с кметицата Пиера Капители, намериха решение за румънските номади, изгонени от промишлената зона на града, където те са се били устроили през последните години.

За да бъдат стимулирани да си тръгнат, те ще получат по хиляда евро, пише в днешния си брой вестник "Адевърул", цитиран от БНР.

Кризисната ситуация възниква, след като кметицата разпоредила разчистване на бившата промишлена зона Сния.

Тъй като нито един друг район на града не пожелал да приеме ромите, единственото решение се оказало изпращането им в родината, стимулирани от сумата от 1000 евро.

Някои са приели парите и са били придружени до летището, откъдето са заминали със самолет за Румъния.

Други са се опитали да останат в града, но местните жители не ги приели и след серия контакти с кметството е решено те също да заминат.

Местни жители дори са хвърляли камъни по прозорците на църковния център в Пиеве Порто Мороне, където били настанени временно някои от ромите, допълва изданието.

Италианските власти са все по-загрижени от престъпленията, извършвани от имигрантите и искат да поставят основите на нов план срещу престъпността, който се очаква да бъде готов до три седмици.

В законодателството ще бъде включено ново престъпление - "агресивно предлагане", което ще се наказва със затвор до шест месеца.

То касае лицата, коитомият стъклата на автомобилите по кръстовищата, както и просяците и амбулантните търговци, които тормозят минувачите, като им искат агресивно пари или настоятелно им предлагат да купят различни стоки.