Все по-често срещаната мутация на новия коронавирус, открит в Европа, Северна Америка и части от Азия, може да е по-заразна, но изглежда по-малко смъртоносна, според известен лекар по инфекциозни заболявания, цитиран от "Ройтерс".

Пол Тамбия, старши консултант в Националния университет в Сингапур и президент на Международното общество по инфекциозни болести, коментира, че според данни и доказателства, разпространението на мутацията D614G в някои части на света съвпада със спад на смъртността, предполагайки, че е по-малко смъртоносен.

"Може би това е добре, да има вирус, който е по-заразен, но по-малко смъртоносен", обяснява Тамбия и допълва, че повечето вируси са склонни да стават по-малко вирулентни, докато мутират.

"В интерес на вируса е да зарази повече хора, но не и да ги убие, защото вирусът зависи от гостоприемника за храна и за подслон".

Учените откриха мутацията още през февруари и тя се разпространи в Европа и Америка, съобщи Световната здравна организация. СЗО също заяви, че няма доказателства, че мутацията е довела до по-тежко заболяване.

Мутация в коронавируса увеличава вероятността от инфекция

Мутация в коронавируса увеличава вероятността от инфекция

Мутацията D614G увеличава броя на "шиповете" и е "спешен проблем"

В неделя генералният директор на Малайзия по въпросите на здравеопазването Нуур Хишам Абдула призова за по-голяма бдителност в обществото, след като властите откриха мутацията D614G на коронавирус в две скорошни огнища.

Себастиан Маурер-Строх от Сингапурската агенция за наука, технологии и изследвания заяви, че мутацията е открита и в Сингапур, но мерките за ограничаване са попречили на широкомащабното разпространение.

Малайзиецът добави, че откритият при тях щам D614G е 10 пъти по-заразен и че ваксините разработвани в момента може да не са ефективни срещу тази мутация.

Но Тамбия и Маурер-Строх заявиха, че такива мутации вероятно няма да променят вируса достатъчно, за да направят потенциалните ваксини по-малко ефективни.

"(Вариантите) са почти идентични и не променят области, които имунната ни система обикновено разпознава, така че не трябва да има разлика за ваксините, които се разработват", обяснява Маурер-Строх.

СЗО: 20, 30 и 40-годишни не знаят, че са заразени и все повече увеличават пандемията

СЗО: 20, 30 и 40-годишни не знаят, че са заразени и все повече увеличават пандемията

Въпреки че са наблюдавани мутации, СЗО определя вируса като "относително стабилен"