Стогодишният британски ветеран Том Мур, който събра близо 33 милиона лири за борба с коронавируса, почина в болница от усложнения на същата болест и други придружаващи заболявания, предаде BBC. Това са съобщили децата му, като благодарят за грижите, положени от лекарите.

Припомняме, че през май стана ясно, че той ще бъде удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет ІІ след предложение от премиера Борис Джонсън. Бъкингамският дворец заяви по повод тъжната новина, че кралицата изпраща лични съболезнования на семейството на капитан сър Том.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър написа в "Туитър": "Това е невероятно тъжна новина. Капитан Том Мур постави другите на първо място по време на национална криза и се превърна в символ на надеждата за милиони. Великобритания загуби герой."

Мур е ветеран от Втората световна война, служил е в Кралските ВВС. През миналата година той беше подложен на лечение от рак, като междувременно се възстановява и от счупване на бедро.

Рицарско звание за 100-годишния ветеран Том Мур, събрал 33 млн. лири за британските лекари

Рицарско звание за 100-годишния ветеран Том Мур, събрал 33 млн. лири за британските лекари

Служил в кралските ВВС...

В знак на благодарност към британските лекари той реши да направи 100 обиколки на собствената си градина, за да събере 1000 лири за здравната система на страната си. Даренията обаче се оказаха несравнимо повече.

Но 30 април капитан Томас Мур отпразнува своята 100-годишнина и беше почетен като национален герой. На рождения си ден той получи почетен чин полковник, а самолети на британские военновъздушни сили го поздравиха като прелетяха над дома му.