Стогодишният британски ветеран Том Мур, който събра близо 33 милиона лири за борба с коронавируса, ще бъде удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет ІІ, предаде Би Би Си. Предложението за това идва от премиера Бэорис Джонсън.

Том Мур е ветеран от Втората световна война, служил е в Кралските ВВС. Наскоро той беше подложен на лечение от рак, като междувременно се възстановяваше от счупване на бедро.

В знак на благодарност към британските лекари той реши да направи 100 обиколки на собствената си градина, за да събере 1000 лири за здравната система на страната си. Даренията обаче се оказаха несравнимо повече.

Но 30 април капитан Томас Мур отпразнува своята 100-годишнина и беше почетен като национален герой. На рождения си ден той получи почетен чин полковник, а самолети на британские военновъздушни сили го поздравиха като прелетяха над дома му.

Премиерът Джонсън също го поздрави.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър също му засвидетелства своята почит.

За рождения си ден Том Мур получи около 140 хиляди поздравителни картички. Сега желаещите да му пишат, ще могат да започват писмата си с обръщението "Сър Том".