Почина първият човек, излязъл в открития Космос - съветският космонавт Алексей Леонов. Той бе 86-годишен, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Центъра заподготовка на космонавти "Ю. Гагарин".

Информацията бе потвърдена от представител на Центъра, а съпругата на космонавта не поиска да коментира. По думите й "сега не е времето". 

Алексей Леонов е роден на 30 май 1934 г. в село Листвянка (преди това е била Кемеровска област). Завършил е 10-та Военна авиационна школа за първоначално обучение на пилоти в Кременчуг и Чугуевското военно авиационно училище за пилоти. През 1960 г. е включен в първия отряд на съветските космонавти.

Първият полет на Леонов е през март 1965 г. Той е бил втория пилот на кораба "Восход-2", воден от командира Павел Беляев.

По време на неговия полет Леонов направил първото в историята излизане в открития космос, продължило 12 минути. При връщането си космонавтът се натъкнал на непредвидена ситуация - скафандърът му се раздул, за да избегне натоварването, въпреки инструкциите влязъл в люка не с краката, а с главата напред.

В края на 1960-та година Леонов се готвил към полет на Луната и може би е щял да бъде първият човек, стъпил на нейната повърхност, ако СССР бяха спечелили "лунната надпревара".

През юни 1971 г. Леонов трябвало да влезе в екипа на първата в света орбитална станция "Салют", но заради заболяване на неговия колега Валери Кубасов на станцията са изпратени дубльорите - Георги Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев. При връщането си на Земята те загинали заради разхеметизиране на спускаемия апарат на кораба "Союз-11".

През юли 1975 г. Леонов участвал в знаменитите полети по програмата "Союз-Аполон" и първите в историята стиковки на космическите кораби на СССР и САЩ.

От 1970 до 1991 г. той бил заместник началник на Центъра по подготовка на космонавтите. Кандидат на техническите науки, автор на четири изобретения и над 10 научни трудове. Получил признание и като художник.

Любопитен факт е, че той заедно с други космонавти е бил в колата, атакувана на 22 януари 1969 г. Тогава атентаторите са мислели, че в машината е Брежнев.  

Леонов е човекът, видял документи за смъртта на първия космонавт Юрий Гагарин

Години по-късно Леонов бе говорил с Роман Абрамович за желанието му да стъпи на Луната.

Леонов два пъти е бил Герой на Съветския съюз, награждаван с много ордени и медали.

Космонавтът Алексей Леонов е почетен гражданин и на българските градове Велико Търново, Свищов и Видин.