Правителството на САЩ планира да извърши първата екзекуция на федерално ниво от близо две десетилетия, пише "Гардиън".

Даниел Люис Лий от Оклахома ще бъде екзекутиран със смъртоносна инжекция в 16,00 часа днес във федерален затвор в Индиана. Той е обвинен в Арканзас през 1996 г. за убийството на Уилям Мюлър, продавач на оръжия, съпругата му Нанси и 8-годишната им дъщеря Сара.

До дни в САЩ отново връщат смъртното наказание

До дни в САЩ отново връщат смъртното наказание

Семействата на жертвите ще могат да присъстват на екзекуциите

Екзекуцията, първата във федерален затвор от 2003 г., ще бъде извършена след решение на федерален апелативен съд в неделя. Съдът отмени заповед от миналата седмица за временно блокиране изпълнението на смъртната присъда, след като семейството на жертвите заявиха, че ще бъдат изложени на голям риск от заразяване с коронавирус, ако трябва да присъстват на екзекуцията. Семейството обеща да обжалва във Върховния съд.

Решението да се пристъпи към изпълнение на екзекуцията, както и на още две по-късно тази седмица, по време на пандемията, която уби повече от 135 000 души в САЩ и се разпространи в затворите в страната, предизвика отговор от страна на граждански организации и роднини на убитите от Лий.

Решението се критикува като опасен политически ход. Критици твърдят, че правителството предизвиква ненужна неотложност около въпрос, който не е с приоритет в списъка с проблемите на американците по време на пандемията. Вероятно също ще възобнови националния дебат за реформиране на наказателната система на САЩ по време на президентската кампания.

Миналата седмица главният прокурор Уилям Бар заяви, че правосъдното министерство има задължението да извърши смъртните присъди, постановени от съда. Роднини на убитите от Лий обаче са против виждането на Министерството на правосъдието и искат да присъстват на екзекуцията, за да се противопоставят на всяко твърдение, че това е било направено от тяхно име.

Семейството ще трябва да пропътува хиляди километри и да бъде свидетел на екзекуцията в малка зала, където буквално не е възможно спазване на социална дистанция.

Има четирима заразени с коронавирус в затвора Terre Haute, където ще бъде извършена екзекуцията.

Семейството на жертвите поиска от правосъдното министерство и Доналд Тръмп да не изпълняват екзекуцията.

Други трима затворници трябва да бъдат екзекутирани тази седмица, след като миналата седмица Бар обяви, че федералното правителство възобновява екзекуциите, с което се слага край на неофициален мораториум върху федералното смъртно наказание. Четвърти осъден на смърт ще бъде екзекутиран през август.

Екзекуциите на федерално ниво са редки и правителството е екзекутирало само трима от възстановяването на смъртното наказание на федерално ниво през 1988 г.