Извисяващ се пилон в планините на Южна България превърна най-бедната страна в ЕС в дом на най-високия пилон с флаг в блока, изпълвайки едни с гордост и предизвиквайки презрение у други, пишат RТЕ и AFP.

Национализмът и популизмът са във възход в балканската нация, където мнозина остават силно русофили въпреки нахлуването на Москва в Украйна.

Огромният флаг от 1110 кв. м, символизиращ територията на България от 111 000 кв. км, бе издигнат на рекордния стълб от 111 метра миналата седмица на горска поляна в Родопите.

С него България взима короната от Финландия - която има 100-метров такъв - макар и да не докосва височините на някои извън Европа, които са почти двойно по-високи.

"Това няма да направи българите по-богати, но ще повдигне духа на хората", казва 45-годишният Симеон Караколев, организатор на историческия ежегоден фолклорен събор на Рожен, чиято фондация стои зад проекта.

Караколев е събрал 500 000 евро дарения за стълба в кампания, подета от проруския президент на България Румен Радев.

Местни медии съобщиха, че от името на Радев са били потърсени редица публични компании да дарят пари за пилона на планинската поляна, където се провежда фестивалът.

По Брежневски: Путин вдига три исторически руски флага

По Брежневски: Путин вдига три исторически руски флага

Демонстрация на отминали имперски амбиции в Санкт Петербург

Кампанията бе широко осмивана в социалните медии, като едно меме, изобразяващо президента, който се люлее на пилона, стана много споделяно в интернет, докато мнозина казаха, че страна, разтърсена от висока емиграция и разпадаща се здравна система, има по-спешни грижи от събирането на средства за огромен пилон със знаме.

Политологът Огнян Минчев се оплака как патриотизмът е отвлечен от "лидери, които измерват националната гордост с височината на пилон ... квазинационалисти, доминирани от руската пропаганда".

Скорошно проучване на фондация "Отворено общество" установи, че България е сред страните в ЕС, които са най-податливи на руска пропаганда и дезинформация.

Бетонът, излят за основите на пилона на знамето върху девствените планински поляни и предполагаемите нередности с разрешителните за него също предизвикаха призиви на природозащитници за забрана. Петиция срещу него събра хиляди подписи.

Караколев казва, че това е "незаслужена омраза" и благодари на властите, че не са "отстъпили от натиска, тъй като проверките показаха, че всичко е напълно законно".

Радев заклейми "непочтените опити за очерняне", като обяви "днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива", докато той и Караколев откриваха пилона с викове "Да живее България!"

Няколко хиляди души от всички възрасти, много в национални носии, се събраха на церемонията преди тридневния годишен фестивал, използвайки възможността да докоснат гигантския флаг, преди да се издигне.

"Да, някои хора не го харесват... (но) във всяка държава има знамена. Те са един от символите на една нация", казва 69-годишният полковник от запаса Димитър Митев и добави, че се надява тази инициатива да повиши патриотизма.

Други бяха по-малко положителни.

"Стана ми лошо, когато видях тази пръчка да стърчи от земята сред поляните и околните гори. Това е човешка намеса в природата", каза бизнес консултантът София Ботушарова, 38 г., от близкия град Чепеларе.

Все пак хиляди екрани на телефони осветяваха нощта, докато аплодираща тълпа чакаше издигането на знамето. Но когато настъпи големият момент, последва разочарование, тъй като липсата на вятър го остави да виси апатично от стълба.

Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни напомня за нашите лични съдби

Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни напомня за нашите лични съдби

Днес казваме „не” на нихилизма и безродието, посочи държавният глава