Пол Манафорт, чиято работа като политически консултант в Русия и Украйна доведе до осъждането му на затвор в съд във Вирджиния, е работил много мащабно в бившия СССР, показва ново разследване, цитирано от "Гардиън".

Според информацията, публикувана от медията за разследваща журналистика Project, Манафорт и Константин Килимник са изпратени в Киргизстан през 2005 г., където са поощрявали руските интереси, включително и затваряне на американската военна база в Манас.

Шефът на кампанията на Тръмп криел данъци и въртял партийни каси

Шефът на кампанията на Тръмп криел данъци и въртял партийни каси

Пол Манафорт е заплашен от 80 години затвор

Пътуването им до централноазиатската държава е финансирано от руски олигарх, който по-късно беше санкциониран от САЩ заради намеса на президентските избори през 2016 г.

"Чух за Киргизстан, те отидоха там, за да засилят позицията на Русия", сподели бивш член на екипа на Манафорт от Украйна. Колега на Килимник потвърди пред Project, че двамата са работили там.

Журито по делото срещу Манафорт без консенсус по едно от обвиненията

Журито по делото срещу Манафорт без консенсус по едно от обвиненията

Журито в съдебния процес срещу Пол Манафорт е попитало съдията

Килимник работил в страната за тогавашния нов президент Курманбек Бакиев, който пое властта след Революцията на лалетата. Така за втори път Манафорт се озовава в бивша съветска република малко след "цветна революция".

Докато работата на Манафорт в Киргизстан не беше известна до момента, изтекли в публичното пространство документи разкриха, че той е прехвърлил пари, получени от украинска политическа партия, в офшорни сметки, които е открил в Киргизстан.

Статията в Project е написана от разследващите журналисти Мария Жолобова и Роман Баданин.

Разследването: Килимник е ключова фигура при руската намеса в САЩ

Разследването: Килимник е ключова фигура при руската намеса в САЩ

Документи доказват колаборацията му с Манафорт…

Вчера Манафорт беше признат за виновен по 8 от 18 обвинения, включително за данъчни и банкови измами. Той може да бъде вкаран в затвора до края на живота си.

Междувременно днес президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да коментира съдбата на Манафорт.

Чувствам се много зле за Пол Манафорт и чудесното му семейство. "Правосъдието" пое 12-годишен данъчен случай сред други неща, оказа невероятен натиск върху него и, за разлика от Майкъл Коен, той не позволи да бъде "пречупен"...Голямо уважение за смел човек, написа Тръмп в социалната мрежа.

Голям брой обвинения, десет, не можаха дори да бъдат решени в случая срещу Пол Манафорт. Лов на вещици, продължи американският лидер.