Полицията преосмисля подхода си, докато издирва бившия шеф на "Данске банк" в Естония, след като операция, фокусирана върху района около дома му, не се овенчава, властите се притеснява, че може вече да не е жив, съобщава "Блумбърг".

Айвар Рехе, който бе главен изпълнителен директор на клона, който бе в центъра на скандал с пране на пари в размер на 220 милиарда долара до напускането му през 2015 г., не е виждан откакто напуска дома си в Талин в понеделник сутринта. 

Откриха мъртъв шефа на естонския филиал на Danske Bank

Откриха мъртъв шефа на естонския филиал на Danske Bank

Полицията няма да разследва инцидента

Полицията твърди, че 56-годишният, който е бил облечен в черен екип за джогинг, когато е изчезнал, може да е в опасност, като "вероятният" сценарий към момента е самоубийство.

Претърсването в гориста местност около дома на Рехе приключи във вторник вечерта, коментира говорителят на естонската полиция Кристиян Лук.

Местните власти преглеждат картите на зоната "и в рамките на следващите часове ще решим дали да се върнем в района или дали трябва да променим тактиката на търсене. По-вероятно" е полицията да решите, че няма "смисъл" да продължавате да претърсва района до дома на Рехе.

Латвия констатира: Прибалтийските държави вече не са мост между Русия и Запада

Латвия констатира: Прибалтийските държави вече не са мост между Русия и Запада

Имиджът на Латвия като крепост срещу руската държава беше сериозно увреден

Случаят е водещ в естонските медии, тъй като бившият изпълнителен директор изчезна в началото на седмицата. Известен като работохолик, той не е заподозрян в разследванията за пране на пари и не е бил сред група естонски банкери, задържани от полицията миналата година.

Валдо Подер, оперативен ръководител на Северната полицейска префектура коментира, че "действията на Рехе, вътрешното положение и информацията, която събрахме от неговото семейство, предполагат, че една от по-вероятните версии е, че той може да извърши самоубийство."

В интервю за местни медии през март Рехе заяви, че като изпълнителен директор на естонския клон той естествено се чувства "отговорен", но клонът има "съвсем нормален ежедневен" работен процес. "Компетентните органи вътре и извън банката си вършеха работата, доколкото им е известно".

"Данске банк", която регулатора на Естония изгони от страната по-рано тази година, сега е обект на множество криминални разследвания, включително в Дания, Естония и САЩ.

Няколко от бившите й ръководители в Дания са с повдигнати обвинения, включително бившият изпълнителен директор на групата Томас Борген.

Повдигнаха обвинения срещу шефа на Danske Bank за пране на пари

Повдигнаха обвинения срещу шефа на Danske Bank за пране на пари

Финансови потоци от Русия...