Полицията в Канада разследва изгаряне на 2 католически църкви в земи на коренно население, третира пожарите, в Британска Колумбия, като подозрителни, съобщава БиБиСи. 

Църквата "Свещено сърце" и църквата "Свети Григорий" изгарят по едно и също време в понеделник, когато Канада отбеляза Националния ден на коренното население.

Двете църкви - построени преди повече от 100 години - се намират на около 40 км една от друг в западната провинция. Смята се, че са използвани течни препарати, коментира служител на пожарната.

Двете църкви в резервата Penticton Indian Band и резервата Osoyoos Indian Band са на по-малко от 100 километра от Камлупс, където през май са открити останките на 215 деца в бивш интернат.

Хиляди деца от коренното население са изпратени в такива училища през 19 и 20 век, за да бъдат насилствено асимилирани. Институциите често се ръководят от Римокатолическата църква.

В Канада откриха тела на 215 деца в масов гроб в училище за индианци от 1890 г.

В Канада откриха тела на 215 деца в масов гроб в училище за индианци от 1890 г.

Подобни училища са използвани за насилствена асимилация, физическо, емоционално, сексуално насилие и принудителен труд

И двете исторически сгради са изгорени до основи.

"Ние вярваме, като разглеждаме мястото и околностите, че е използван течен препарат", каза Боб Греъм, шеф на пожарната служба на Оливър.

"Имаме ранните индикации, че са умишлени", каза той.

В изявление говорителят на Кралската канадска конна полиция сержант Джейсън Байда заяви: "Ако нашите разследвания считат тези пожари за палеж, ще разгледаме всички възможни мотиви, фактите и доказателствата ще направляват нашите разследващи действия."

"Ние сме чувствителни към последните събития, но няма да спекулираме с мотив", добави той

Индианците в Канада настояват за разкриване на всички масови гробове в училища

Индианците в Канада настояват за разкриване на всички масови гробове в училища

Между 1831 и 1996 г. канадски училища насилствено взимат деца и ги подлагат на малтретиране, недохранване и изнасилвания