Лондонската полиция, разследваща терористичната атака в британската столица от събота вечерта, обяви, че знае идентичността на тримата нападатели, които убиха 7 души и раниха 48 души.

Техните имена щели да бъдат публикувани "възможно най-бързо", след като оперативната обстановка позволи.

ИДИЛ пое отговорност за нападението в Лондон

ИДИЛ пое отговорност за нападението в Лондон

Засега британските власти и полицията не са коментирали съобщението...

Микробус удари пешеходци на Лондон бридж в 23:58 часа българско време в събота, преди тримата терористи да наръгат редица хора в намиращ се наблизо пазар в центъра на британската столица, където има множество заведения. Осем минути след подаването на сигнала полицията застреля терористите.

Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за атаката.

От полицията уточниха тази сутрин, че са били обискирани два адреса в източната част на Лондон - един в Нюхем и друг в Баркинг.

12 ареста в Лондон във връзка с атаката

12 ареста в Лондон във връзка с атаката

Офицери от командването за борба с тероризма извършват арестите в Баркинг, източен Лондон

От "Скотланд ярд" добавиха, че редица хора са били арестувани. 12 души бяха арестувани вчера в Баркинг в апартамент, за който се смята, че е бил дом на един от нападателите. Впоследствие 55-годишен мъж е бил освободен, без да му бъде повдигано обвинение.

Жп гарата и метростанцията на Лондон бридж отново работят от тази сутрин, след като полицейските блокади в района са били вдигнати по-рано от очакваното.

Мостът и околните пътища също са били отворени.

Междувременно самоличността на първата жертва на атаката беше разкрита - това е канадката Криси Арчибалд. Тя е работила в приюти за бездомници в Канада, докато не се преместила в Европа, за да бъде заедно с годеника си.

Нападателите от Лондон били радикални ислямски терористи

Нападателите от Лондон били радикални ислямски терористи

Това обяви британският вътрешен министър

Стана ясно също така, че двама души са били предупредили полицията за поведението на един от терористите. Говорейки пред БиБиСи, неназован мъж е заявил, че един от нападателите се бил радикализирал още повече през последните две години.

36 ранени се намират в лондонски болници с различни наранявания, като 21 от тях са в критично състояние.

Четирима полицаи, които са се опитали да спрат атаката, са сред ранените, двама от тях сериозно.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул потвърди, че четирима австралийци са пострадали при атаката.

Един французин е убит и седем други са ранени, включително четирима със сериозни наранявания, уточни френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. Един французин е обявен за изчезнал.

Британският премиер Тереза Мей ще ръководи заседание на правителствената комисия за извънредни ситуация "Кобра" тази сутрин.