Половината американци ще си сложат ваксина срещу коронавируса. Около 1/4 от американците не са сигурни, а други около 25% са категорични, че няма да се имунизират, показва социологическо проучване на The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Мнозина от анкетираните са разтревожени за безопасността на ваксините и искат да видят първо как ще се развият нещата. Според авторите на изследването този скептицизъм може да забави кампанията по ваксиниране на фона на починалите близо 290 000 души от коронавирус в САЩ.

Коронавирусът в САЩ взема повече жертви на ден от 9/11
Обновена

Коронавирусът в САЩ взема повече жертви на ден от 9/11

Най-малко 3011 души са починали

Експерти са изчислили, че най-малко 70% от американското население трябва да се ваксинира, за да се създаде стаден имунитет.

Първоначалните резултати показват, че ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna осигуряват силна защита. Агенцията за контрол на храните и лекарствата ще реши в следващите дни дали да започне употребата на ваксините в САЩ.

Във вторник Великобритания започна да поставя ваксината на Pfizer/BioNTech.

Социологическото проучване с 1117 респонденти, направено от 3 до 7 декември, показва, че около 30% са уверени, че първите достъпни ваксини ще са внимателно изпитани за безопасност и ефективност. Около половината казват, че не са уверени. Останалите са някъде по средата.

Сред тези, които не искат да се ваксинират, около 30% заявяват, че не се притесняват, че могат тежко да се разболеят от коронавируса, а около 1/4 отбелязват, че епидемията не е толкова сериозна, както някои хора говорят.

Около 70% от тези, които няма да си поставят ваксина, са притеснени за страничните ефекти.