Повече от половината служители на Запорожката атомна електроцентрала са напуснали съоръжението. Това съобщи директорът на централата Юрий Черничук, назначен от руската компания "Росенергоатом".

"Последните данни, с които разполагам, са, че около 50% от персонала е напуснал АЕЦ-а. Това означава, че от 11 500 души около половината липсват", заяви той пред телевизионния канал "Россия 24".

Преди това Украйна обяви, че руските "окупатори" са забранили на служителите да имат достъп до централата, освен ако не са подписали договор с руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом".

Киев обвини Москва в оказване на натиск върху украинските служители в централата да подпишат договори с руската компания за ядрена енергия.

Украйна алармира за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Украйна алармира за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

След побой двама души от персонала са откарани в "неизвестна посока"

"Чрез подобни действия окупаторите се опитват да спечелят лоялност от страна на смелия проукраински щаб. Въпреки това нашествениците не успяват да го направят, защото личният състав оказва съпротива", заявиха от "Енергоатом" миналата седмица.

Освен това Украйна обвини руските сили в отвличане на двама висши украински служители в окупираната от Запорожка АЕЦ и в задържане на трети.

Двете воюващи страни взаимно се обвиняват в обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, което поражда опасения от ядрена катастрофа повече от три десетилетия след най-тежката ядрена авария в света, станала в Чернобил, също в Украйна.

Украйна уволни главен инженер от Запорожката АЕЦ - съдействал на Русия

Украйна уволни главен инженер от Запорожката АЕЦ - съдействал на Русия

Ден по-рано служителят беше обявен от Москва за нов директор на централата

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се надява да създаде зона за безопасност около атомната електроцентрала до края на годината.

През октомври руският президент Владимир Путин издаде указ за прехвърляне на централата и всички украински служители от "Енергоатом" към дъщерно дружество на руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом". От своя страна Киев твърди, че прехвърлянето на активи представлява кражба.

Освен това украински официални лица съобщиха, че Москва използва мястото като оръжеен склад.