Ръководителят на украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" Петро Котин уволни заместник-главния инженер на Запорожката атомна електроцентрала Юрий Черничу, обвинявайки го в сътрудничество с руските сили.

Котин уточни, че решението се основава на потвърдена информация, разкриваща сътрудничеството на Черничук с "окупаторите".

Той упрекна заместник-инженера на Запорожката АЕЦ за това, че е съдействал на Русия за легализиране на нейното "престъпно завземане" на съоръжението и е подстрекавал други служители в централата да направят същото.

Запорожката АЕЦ остава под руски контрол

Запорожката АЕЦ остава под руски контрол

Инсталираната от Москва администрация опроверга слуховете, че руските сили се готвят да напуснат

Ден по-рано Москва назначи Юрий Черничук за нов директор на Запорожката АЕЦ, след като Украйна съобщи, че достъпът на нейните служителите до централата е "ограничен".

Тази седмица Москва отново подчерта, че атомната електроцентрала остава "под контрола" на руските сили.

Атомната електроцентрала е най-голямата в Европа. От март месец насам, десетина дни след началото на руската инвазия в Украйна е окупирана от руски войски, но се експлоатира от украински работници.

До този момент площадката на електроцентралата е била многократно удряна от снаряди, няколко пъти изключвана от мрежата, а от края на лятото ударите зачестиха. Двете страни взаимно се обвиняват за това.

ISW: Обстрелите по АЕЦ Запорожие – част от кампания за признаване на анексията

ISW: Обстрелите по АЕЦ Запорожие – част от кампания за признаване на анексията

Руската дума разглежда закон за регулиране и контрол на интернет