Полша и САЩ подписаха договор за доставка на 20 американски ракетни системи за залпов огън - Хаймарс (HIMARS - Високомобилна артилерийска ракетна система).

Сделката е за 414 милиона долара като част модернизацията на полските въоръжени сили, съобщава Радио Полша.

Споразумението е подписано в Първа база на транспортната авиация във Варшава в присъствието на полския президент Анджей Дуда и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

САЩ и Полша все още не са се разбрали за увеличаване на американските войски

САЩ и Полша все още не са се разбрали за увеличаване на американските войски

Преговорите продължавали

По-рано Държавният департамент и Конгреса одобриха продажбата на 20 американски ракетни системи за залпов огън и съответното оборудване на Варшава.

Дуда заяви на церемонията, че споразумението е поредната стъпка от усилията на страната да модернизира въоръжените си сили. Той добави, че ракетните системи ще помогнат за укрепване на сигурността на източния фланг на НАТО.

Държавният глава добави, че полско-американското междуправителствено споразумение ще укрепи силното партньорство между двете държави.

Междувременно Пенс коментира по време на реч, че ракетната система ще даде нови възможности на полските сили в един опасен свят. Той също благодари на Полша за големите инвестиции в отбраната.

Пенс започна тридневна визита в Полша. Той ще участва на конференция за Близкия изток.

САЩ предупредиха Източна Европа за намесата на Русия и Китай

САЩ предупредиха Източна Европа за намесата на Русия и Китай

Заплаха за придобивките от демокрацията и свободния пазар

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди по време на посещение в Полша, че Русия планира да увеличи доминацията на международната сцена.

Високомобилната артилерийска ракетна система представлява многофункционална реактивна система за залпов огън. С нея могат да се използват обикновени боеприпаси, неуправляеми и управляеми, както и тактически снаряди с обсег на действие около 300 километра. Системата е произведена от компанията Lockheed Martin.

През миналата година Полша сключи договор със САЩ за закупуване на система "Пейтриът". Сделката е за 4,75 милиарда долара.