Полша отрече, че планира да избие почти всички диви прасета след бурно обществено недоволство, информира Би Би Си.

В страната имаше опасения, че почти 200 000 глигана ще бъдат изтребени този месец, за да се спре разпространението на Африканска чума по свинете.

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Констатиран е смъртен случай и в Силистра

Над 350 000 души се подписаха под петиция за спиране на масовото убийство. Стотици университетски преподаватели публично се обявиха срещу подобна превантивна мярка.

Съюзът на ловците в Полша обяви, че 168 000 глигана са убити. Но министърът на околната среда заяви пред местна медия, че не е издавана заповед за изтребването на животните.

Министър Хенри Ковалчик отбеляза пред полската телевизия TVN, че полският ловен съюз PZL е получил зелена светлина за избиването на 185 000 диви прасета през април 2018 г.

Нов случай на африканска чума по свинете в Силистренско

Нов случай на африканска чума по свинете в Силистренско

Отстреляно е заразено диво прасе

Но Ковалчик обяви, че правителството не е разрешавало да се ускори процесът по избиване на глиганите, който според разпространяваната информация е трябвало да започне утре и да продължи до края на януари. Министърът също отрече, че е позволено на ловците да стрелят по бременни диви свине и глигани с малки - нещо, което беше остро критикувано от експерти и обществото.

Африканската чума е регистрирана при 3 200 диви свине на различни места в Полша от февруари 2014 г. до миналото лято, информира полската новинарска агенция PAP.

"Планът за лов се изготвя като всяка година", каза Ковалчик и добави, че през изминалата година са убити 168 000, което не може да се сравни с предишни години.

БАБХ бори африканската чума с приложение за смартфон

БАБХ бори африканската чума с приложение за смартфон

Модул "Лов" ще информира ловците за отстреляните от тях свине

Според ловния съюз 308 000 глигани са убити през ловния сезон 2017-2018 г. и 282 000 година по-рано.

Повече от 800 университетски преподаватели изпратиха отворено писмо на премиера Матеуш Моравецки, с което призовават за "незабавно" прекратяване избиването на дивите свине. Те препоръчаха "алтернативни действия", такива като дезинфекция на свинефермите.

В сряда беше организиран протест пред парламента във Варшава. Някои носиха плакати със снимки на диви свине, на които пишеше "И аз искам да живея".