Полският президент Анджей Дуда покани Украйна да присъства на срещата на върха на НАТО през лятото на 2016 година в Полша, съобщават украински медии.

Дуда е на първо посещение в Киев.

Полша ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 година. Много бих искал Украйна да присъства на този форум, изтъкна той на пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко.

Това е важно за украинско-полските отношения и от гледна точка на украинската позиция в глобалната система за сигурност, добави той.

Дуда каза, че Полша ще отпусне 100 милиона евро за строителни дейности по границата, а също така ще обменя информация с Киев като част от антикорупционната реформа, подета от правителството на Украйна.

Двамата президенти обсъдиха международния механизъм за връщане на Крим от Русия.

Порошенко каза от своя страна, че Варшава ще предостави 1 милиард евро кредит на Киев, който трябва да помогне за насърчаване на търговията между двете държави.

Междувременно военните министри на Литва, Латвия, Естония и Полша подкрепиха Украйна в аспирациите да се реформира, за да може в бъдеще да се присъедини към НАТО.