Полското правителство може да помогне на Германия със своята инфраструктура за транспортиране на газ, в случай че Берлин откаже да използва газопровода "Северен поток 2", коментира пред полската телевизия прессекретарят на правителството на републиката Пeтeр Мюлер, цитиран от ТАСС.

"Сега трябва да разгледаме различни варианти по отношение на енергийната сигурност. Полша от самото начало подчерта, че европейската солидарност в тази област трябва да бъде недвусмислена", коментира той, дали Полша ще може да предложи на Германия възможността за газопровода "Балтик Пайп" вместо "Северен поток 2".

"Следователно, ако такива нужди бъдат декларирани от германска страна, Полша е отворена да използва и инфраструктурата, която изгражда, за своята енергийна сигурност. Тъй като подхождаме солидарно към енергийната сигурност, ние вярваме, че тя трябва да бъде изградена с общоевропейски подход", Мюлер.

Според него "инициативи като" Северен поток 2 "противоречат на идеята за солидарност и енергийна сигурност".

"Балтик пайп" е проект за газопровод, който трябва да свърже полета на норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът предвижда три фази: свързване на норвежка и датска газопреносни системи, разширяване на датската инфраструктура и изграждане на тръба, която ще свързва Полша и Дания по дъното на Балтийско море. Планираният капацитет на газопровода е 10 милиарда кубически метра годишно. Полските власти възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 година.

Меркел не е склонна да се спира "Северен поток 2" заради случая "Навални"

Меркел не е склонна да се спира "Северен поток 2" заради случая "Навални"

Германия се консултира с европейските и натовските си партньори как да отговори

Полският министър-председател Матеуш Моравецки призова в сряда в Германия да спре строителството на газопровода "Северен поток 2", тъй като Варшава вижда проекта като заплаха за стабилността на региона, съобщава "Ройтерс".

Германия се консултира с европейски партньори и партньори от НАТО за това как да реагира, ако Русия не успее да обясни случая с Навални, който според немските лекари е бил отровен с нервен агент. Русия казва, че не е видяла доказателства, че е бил отровен.

"Тази реакция трябва да доведе, на първо място, до спиране на работата по "Северен поток 2 ", който укрепва мощта на Русия, помага на президента Путин да изгради военна сила, помага за сплашване на други държави", коментира Моравецки.

Помпео: Ще защитим Европа от рисковете, свързани със „Северен поток 2”

Помпео: Ще защитим Европа от рисковете, свързани със „Северен поток 2”

Русия да не може да спира доставките...

"Имаме Германия на западната си граница, без която този проект няма смисъл ... Призовавам ги да видят какво се случва в Беларус, какво се случва в Украйна, колко риск ще създаде завършването на този проект в Украйна. "

Полша, която внася по-голямата част от газа, който консумира от Русия, отдавна се противопоставя на "Северен поток 2" с аргумента, че това ще укрепи и без това доминиращата позиция на Русия на газовия пазар в региона.

Тръбопроводът ще удвои капацитета на съществуващия "Северен поток 1" и ще помогне на Русия да заобиколи Украйна, основният път за руски газ. Москва и Киев са в конфликт след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Русия скочи срещу обвързването на "Северен поток 2" с Навални

Русия скочи срещу обвързването на "Северен поток 2" с Навални

Това обяви заместник външният министър на Русия Александър Грушко