Германският канцлер Ангела Меркел и нейният икономически министър обезсърчиха вероятността за спиране строителството на газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия като част от евентуални санкции срещу Москва заради отравянето на Алексей Навални, информира "Ройтерс".

Русия скочи срещу обвързването на "Северен поток 2" с Навални

Русия скочи срещу обвързването на "Северен поток 2" с Навални

Това обяви заместник външният министър на Русия Александър Грушко

Германия се консултира с европейските и натовските си партньори как да отговори, ако Русия не помогне за изясняване на ситуацията около случилото се с Навални, който е лекуван в болница в Берлин. Меркел обяви по-рано, че случаят е опит за убийство с новичок.

Една от основните теми на разговор е бъдещето на "Северен поток 2", който ще удвои капацитета на съществуващия газопровод "Северен поток" от Русия до Германия. Новият газопровод се очаква да заработи следващата година, след като повече от 90% от проекта е завършен.

Меркел обвързва бъдещето на "Северен поток 2" с разследването за Навални от Русия

Меркел обвързва бъдещето на "Северен поток 2" с разследването за Навални от Русия

Ново развитие по казуса

На среща на нейната консервативна парламентарна група Меркел повторила призива си ЕС да отговори на атаката срещу Навални, но същевременно заела предпазлива позиция за газопровода, съобщиха участници на разговорите.

Тя подчертала пред депутатите, че чува някои хора да говорят за "Северен поток 2" в контекста на отговор на ЕС, но също пояснила, че има разделение по отношение на това мнение. На ниво ЕС мнозина няма да направят ясна връзка между случая с Навални и спирането на тръбата, смята тя, според участниците.

В понеделник нейният говорител каза, че тя не изключва налагане на санкции.

Председателят на парламентарната група на консерваторите Ралф Бринкхаус също е предпазлив по отношение спирането на енергийния проект, обявиха източници.

"Билд": Наследникът на Меркел е срещу "Северен поток"

"Билд": Наследникът на Меркел е срещу "Северен поток"

Ново развитие в Берлин заради Навални

Икономическият министър Петер Алтмайер остави вратата отворена за евентуално налагане на санкции в бъдеще, но в понеделник вечерта подчерта, че поддържането на комуникациите често е по-ефективно, тъй като санкциите могат да доведат до втвърдяване на политиките.

"Не знам нито един случай, при който една страна като Русия или подобна държава е променила поведението си заради санкции", подчерта той.

Ръководителят на Германската източна бизнес асоциация предупреди, че би било почти невъзможно да се спре проектът от юридическа гледна точка.