Полското правителство заяви, че закрива дисциплинарната камара на съдиите, която противоречи на законодателството на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Дългогодишният спор за съдебните реформи във Варшава се разгорещи през последните месеци, като Брюксел поиска от Полша да изпълни решение на Върховния съд на ЕС за разпускане на оспорвания състав за съдии, който според критиците е политизиран, до 16 август.

"Полша ще продължи реформите на съдебната система, също и в областта на отговорността на съдиите, насочени към подобряване на ефективността на тази система", се казва в изявление на правителството, като се добавя, че премахването на камарата ще бъде част от основния ремонт.

Полша може да бъде изправена пред финансови санкции, ако не се съобрази.

Правителството също така каза в отговора си до Европейската комисия, подаден в понеделник, че ще внесе искане за отмяна на временните мерки на Съда относно камарата.

Лидерът на управляващата полска партия "Право и справедливост" (PiS) заяви по-рано този месец, че Полша ще разпусне камарата и ще представи планове за алтернативна дисциплинарна система през септември.

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

Полша отговори на ЕС, че няма право да се бърка в чужда съдебна система и конституция