Тринадесета пенсия, свободни от политическо влияние медии, независими съдилища, безплатни инвитро процедури и по-големи права за жените - това са основните точки в предизборната платформа на полската опозиционна коалиция.

Тя официално откри днес кампанията си за парламентарните избори, насрочени за 13 октомври, съобщи PAP.

При представянето на програмата във Варшава заместник-председателят на парламента Малгожата Кидава-Блонска обяви, че "като премиер на страната тя ще промени полската политика и ще работи за нова, светла и усмихната Полша".

Малгожата Кидава-Блонска неотдавна беше посочена като кандидат за премиер от опозиционната коалиция.

В програмата, чието мото е "Утре може да бъде по-добре", се предвиждат и мерки за борба с езика на омразата.

Демонстрации в Полша в защита на гейовете

Демонстрации в Полша в защита на гейовете

Във Варшава повече от 1000 души се събраха на демонстрация

Гжегож Счетина, лидер на дясно-центристката партията "Гражданска платформа", водеща партия в коалицията, обяви, че предизборните обещания са плод на 4-годишни проучвания и срещи, провеждали се на територията на цяла Полша. Ето защо те не са просто обещания, а конкретни предложения как животът на поляците може да стане по-добър.

Същевременно другата партия в опозиционната коалиция - полските Зелени - също представиха своите 10 точки в предизборната платформа. Сред основните им цели са по-евтини възобновяеми енергийни източници, по-чист въздух, реформи в здравеопазването и по-сериозни законодателни мерки в защита на животните.