Дясното правителство на Полша омаловажи опита на правосъдния министър да изтегли страната от международен договор за борба с насилието над жени, информира АФП.

Съветът на Европа разтревожен от намерението на Полша да напусне Истанбулската конвенция

Съветът на Европа разтревожен от намерението на Полша да напусне Истанбулската конвенция

В понеделник Полша започва процедура по излизане от конвенцията

В събота полският правосъден министър Збигнев Зиобро заяви, че в понеделник ще започне приготовления за стартиране на официален процес по напускане на Истанбулската конвенция - първият правен инструмент за превенция и борба с насилието над жени, от изнасилване в брака до женско генитално осакатяване.

Планът предизвика недоволство в Полша и чужбина. ЕС и Съветът на Европа изразиха съжаление и тревога, докато хиляди хора излязоха на протест в Полша.

Но Михал Дворчик, началник на кабинета на премиера, коментира пред частната телевизия Polsat: "Няма официално, недвусмислено решение за Истанбулската конвенция".

Полша обмисля излизане от Истанбулската конвенция

Полша обмисля излизане от Истанбулската конвенция

През 2015 г. центристкото правителство на Полша ратифицира Истанбулската конвенция

Говорител на управляващата партия "Право и справедливост", който също омаловажи намерението на правосъдния министър, каза, че "емоционалната реакция (за планираното изтегляне)...определено е прибързана".

Предишното центристко полско правителство се подписа под конвенцията през 2012 г. и я ратифицира през 2015 г., когато Зиобро го определи като "покана, феминистко творение, което има за цел да оправдае гей идеологията".

В неделя говорител на Европейската комисия коментира пред осведомителната агенция, че "съжаляват, че такъв важен въпрос е изопачен от подвеждащи аргументи в някои държави членки". Той добави, че ще продължат усилията за финализиране присъединяването на ЕС към конвенцията чрез ратифицирането й.

Варшава вече е в сблъсък с Комисията за реформите в съдебната власт.