Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че предупреди руския си колега Сергей Лавров, че ще Москва "ще си плати прескъпо", предлага награди за убийство на американски войници или други западни войски в Афганистан, съобщава "Ройтерс". 

"Ню Йорк Таймс" през юни съобщи, че руско военно разузнаване тайно предлага бонуси на свързани с талибаните бойци за убийството на коалиционни сили в Афганистан - включително американски войски, позовавайки се на американски разузнавачи.

Най-висшият генерал на САЩ обеща отговор, ако Русия е награждавала талибаните

Най-висшият генерал на САЩ обеща отговор, ако Русия е награждавала талибаните

"Ще стигнем до дъното на този казус"

Президентът Доналд Тръмп заяви, че няма такава информацията, тъй като много американски разузнавачи се съмняват в нейната достоверност, въпреки че няколко американски и европейски източници противоречат на коментарите му.

В интервю за "Радио Свободна Европа/Радио Свобода", Помпео отказа да каже дали смята, че разузнаването е достоверно или дали смята, че Тръмп трябва да бъде информиран, но заяви, че Вашингтон няма да се примири с подобно поведение.

"Ако руснаците предлагат пари за убийството на американци или други западняци, ще си платят прескъпо. Това е, което обясних на външния министър Лавров", обяснява Помпео в интервю, проведено по време на официалното му посещение в Чехия.

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Консолидира централна и източна Европа срещу общи заплахи

"Знам, че нашите военни са разговаряли и с техните висши ръководители. Ние няма да се примирим и няма да толерираме това", коментира Помпео.

Миналия месец американски и европейски източници, запознати разузнаването, заявиха, че САЩ са получили нови данни, подкрепящи твърденията, че Русия е насърчавала свързаните с талибаните бойци да убиват американски и съюзнически войници в Афганистан.

Докладът от разузнаването е в момент, когато САЩ са ангажирани в преговори с талибаните, както и с афганистанското правителство, за да постигнат мирно споразумение, договорено през февруари заради изтеглянето на американските войски от страната.

Тръмп и Путин не са обсъждали твърдението, че Русия плащала на талибани

Тръмп и Путин не са обсъждали твърдението, че Русия плащала на талибани

Москва няма интерес от задълбочаване на конфликта в Афганистан, убеден Тръмп