Мирен договор с талибаните до началото на септември тази година. Такива са очакванията на американския държавен секретар Майк Помпео. 

Той пристигна на изненадващо посещение в Афганистан. 

Според него, има прогрес в преговорите, но все още няма сделка. 

Той е убеден, че ще се стигне до такава, след като има съгласие относно това да не се допуска страната да падне в ръцете на джихадисти. 

САЩ имат готовност да изтеглят войските си от Афганистан, увери той. 

Талибаните в Афганистан в началото на юни призоваха САЩ да остане "искрен партньор" в мирния процес.

В съобщение, приписвано на лидера на групата Хибатула Ахундзада, талибаните обвиняват афганистанското правителство, че се опитва да саботират диалога между талибанските и афганистанските политически фигури като търсят известност.

Талибаните искат от САЩ да бъдат искрен партньор в преговорите

Талибаните искат от САЩ да бъдат искрен партньор в преговорите

Кабул обяви, че теб оставят терористи и врагове на народа

Това е ясна препратка към кръговете преговори в Москва между бунтовниците и афганистанските политици от опозиционните групи, в които правителството на Кабул няма официално представителство.

По отношение на продължаващите преговори със САЩ в Доха талибаните заявиха, че това няма да им попречи да се бият в Афганистан.

Талибанският лидер заяви, че вярва в добрите отношения със света и по-специално с държавите от региона.

Интензивните боеве продължават в цялата страна, като талибаните контролират или имат влияние върху повече територия, отколкото във всеки един момент след свалянето им от власт от международната коалиция, оглавявана от САЩ след атаките в Ню Йорк на 11 септември 2001 година. 

Талибаните: Не ни казвайте да слагаме оръжие, кажете на американците

Талибаните: Не ни казвайте да слагаме оръжие, кажете на американците

Настояват САЩ да прекратят използването на сила

САЩ имат около 14 000 войници в Афганистан като част от ръководената от НАТО мисия, известна като "Решителна подкрепа", която се състои в обучение и подпомагане на силите за сигурност на афганистанското правителство в борбата им срещу талибанските бойци и терористични групировки като ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда".