Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Държавният департамент е одобрил продажбата на модерното военно оборудване на Обединените арабски емирства, което включва партида от 50 бойни самолета от стелт F-35 от пето поколение, съобщава "Спутник".

Държавният департамент уведоми Конгреса за намерението на правителството да продаде оръжия на стойност над 23 милиарда долара на държавата от Персийския залив.

"Днес наредих на департамента да уведоми официално Конгреса за намерението ни да разрешим предложената от ОАЕ покупка на няколко усъвършенствани възможности на стойност 23,37 млрд. Долара", каза Помпео.

Модерните изтребители ще струват на 10,4 милиарда долара. Партидата военна техника ще включва също до 18 безпилотни летателни апарата MQ-9B на стойност 2,97 млрд. долара и комплект боеприпаси въздух-въздух и въздух-земя на стойност 10 млрд. долара.

Помпео заяви, цитиран от АП, че е разрешил продажбата в съответствие с мирните усилия на администрацията на Тръмп в Близкия изток. Уведомлението до законодателите е след подписването на Авраамовите споразумения между Израел, Бахрейн и ОАЕ, съгласно които арабските държави са се съгласили да нормализират отношенията си с Израел.

"Това е признание за задълбочаването на нашите отношения и за необходимостта на ОАЕ от усъвършенствани отбранителни способности, за да се възпират и защитят срещу засилените заплахи от Иран", заяви Помпео.

По-рано израелските власти изразиха известна загриженост относно продажбата на F-35, защото това може да повлияе на баланса на военната сила в региона. Но Помпео заяви, че това ще бъде "напълно в съответствие" с дългогодишната политика за поддържане на качественото военно предимство на Израел.

"Историческото споразумение на ОАЕ за нормализиране на отношенията с Израел по силата на Авраамовите споразумения предлага възможност веднъж на поколение за положителна трансформация на стратегическия пейзаж на региона", каза Помпео.

"Нашите противници, особено тези в Иран, знаят това и няма да се спрат пред нищо, за да нарушат този споделен успех."

След като се съгласиха да нормализират отношенията си с Израел през август, ОАЕ заявиха, че закупуването на F-35 е сред основните им цели. По това време израелските власти отрекоха да са се съгласили с продажбата, но по-късно отказаха публични възражения срещу нея.

САЩ продават на ОАЕ 18 дрона

САЩ продават на ОАЕ 18 дрона

Нова оръжейна сделка