Съединените щати и Обединените арабски емирства се надяват да имат първоначално споразумение за продажбата на изтребители F-35 до декември, тъй като администрацията на Тръмп проучва как да структурира сделка, без да се засяга Израел, съобщава "Ройтерс".

Източници, близки до преговорите, заявиха, че целта е да се изготви писмо за съгласие за Националния ден на ОАЕ, честван на 2 декември.

Всяка сделка трябва да удовлетвори десетилетия на споразумение с Израел, според което всяко американско оръжие, продавано в региона гарантира, че доставените на Израел, са "по-добри и по-способни" спрямо онези, продавани на съседите.

Имайки предвид това, Вашингтон проучва начини да направи Lockheed Martin Corp F-35 по-видим за израелските радарни системи, казаха два източника.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц трябваше да се срещне с американския си колега Марк Еспър във Вашингтон във вторник. Посолството на ОАЕ във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар. Белият дом отказа коментар.

Говорителка на Пентагона заяви пред "Ройтерс", "като въпрос на политика, САЩ не потвърждават или коментират предложените продажби или трансфери за отбрана, преди официално уведомеление пред Конгреса".

След като бъде подписано писмо за съгласие, може да бъде наложена глоба срещу всяка страна, която прекратява сделката. Няколко политически и регулаторни препятствия трябва да бъдат отстранени, преди продажбата да бъде завършена, а помощниците на Capitol Hill предупредиха, че сделката може да не е възможна тази година.

Елън Лорд, главният купувач на оръжия в Пентагона, заяви пред репортери през август, че като цяло САЩ се стремят да завършат писмо за съгласие за нови продажби на F-35 за около шест месеца.

Поради военно ограничение, произведеният от Lockheed Martin F-35 е отказан на арабските държави, докато Израел разполага с около 24 самолета.

ОАЕ, един от най-близките съюзници на Вашингтон от Близкия изток, отдавна проявява интерес към придобиването самолетите и им бе обещан шанс да ги закупят в отделна сделка, сключена, когато се съгласиха да нормализират отношенията си с Израел.

Източници, запознати с преговорите, коментират, че работна идея е израелската ПВО да може да открива F-35 на ОАЕ с технология, която ефективно унищожава стелт способности на самолетите.

Изтребителите F-35, продавани на ОАЕ, също могат да бъдат построени по начин, който гарантира, че същите самолети, притежавани от Израел, превъзхождат всички други, продавани в региона, коментират отбранителни експерти.

Вашингтон вече изисква всеки F-35, продаван на чуждестранни правителства, да е по-слаб от американските самолети, каза както служител в Конгреса, така и източник, запознат с минали продажби.

Техническото съвършенство на F-35 е свързано с неговите системи и процесорна мощ и "това е изчислителната мощност, която ви позволява да продавате по-високотехнологичен самолет на Израел, отколкото на ОАЕ", обяснява Дъг Бирки, изпълнителен директор на Института за аерокосмическа индустрия и проучвания "Мичъл" във Вашингтон.

"Когато чуждестранните пилоти се обучават в САЩ, те въвеждат код в потребителски интерфейс, докато се качват на самолета, кодът ще разреша различни способности за всеки пилот въз основа на законни разрешения", допълва Бирки.

Така или иначе, действителната доставка на нови самолети е след години. Полша, най-новият клиент за F-35, закупи 32 самолета през януари, но ще получи първата си доставка едва през 2024 година.

Тръмп няма проблем да продава оръжия в Близкия изток - "те са много богати страни"

Тръмп няма проблем да продава оръжия в Близкия изток - "те са много богати страни"

Би било добре за САЩ и американските работни места