Американският президент Доналд Тръмп във вторник заяви, че няма да има проблем да продаде изтребители F-35 на Обединените арабски емирства, въпреки възраженията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщават АП и "Дефенс нюз".

"Аз лично не бих имал проблем с това. Не бих имал проблем да им продам F-35 ", каза Тръмп в интервю за Fox News преди церемонията по подписването в Белия дом на споразумения за нормализиране на отношенията между Израел, ОАЕ и Бахрейн.

ОАЕ и Бахрейн подписват мирно споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн подписват мирно споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн никога не са били във война с еврейската държава

Тръмп също така заяви, че би бил готов да продаде на други държави от Близкия изток същите оръжейни системи, продадени на Израел. Той отбеляза богатството на региона и каза, че би било добре за САЩ и американските работни места.

"Те са много богати страни в по-голямата си част", ​​каза той.

Въпреки че Тръмп благоприятства продажбите, няма гаранция, че те ще се случат. Продажбата на F-35, дългогодишна заявка от Абу Даби, не е записана в сделката между ОАЕ и Израел, заяви държавният министър на външните работи на ОАЕ Анвар Гаргаш.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл предупреди, че подобни продажби ще изискват контрол от страна на Конгреса и заяви, че Конгресът трябва да защити военната сила на Израел, дори когато той приветства двустранното споразумение.

"В този случай ние в Конгреса имаме задължението да преразгледаме всеки пакет за въоръжени продажби в САЩ, свързан със сделката", каза Макконъл.

Израел пречи на ОАЕ да се сдобие с Ф-35 въпреки затоплянето

Израел пречи на ОАЕ да се сдобие с Ф-35 въпреки затоплянето

Това предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху

"Докато помагаме на нашите арабски партньори да се защитят срещу нарастващите заплахи, ние трябва да продължим да гарантираме, че качественото военно предимство на Израел остава неоспорено."

Нетаняху заяви, че ще се противопостави на продажбата на оръжия, въпреки историческата сделка с ОАЕ, на фона на съобщения, че споразумението за нормализация, за което Тръмп посредничи, включва снабдяване на арабската държава от Персийския залив с модерни американски оръжейни системи.

Поддържането на регионалното военно надмощие на Израел е отличителен белег на израелската политика в продължение на десетилетия и страната използва тесните си връзки с Вашингтон, за да гарантира, че някои сложни оръжия не се продават на съседни държави.

Съобщава се, че ОАЕ отдавна се интересуват от придобиването на американски изтребители F-35 и атакуващи безпилотни летателни апарати като използваните от Израел.

Помпео: САЩ ще продължат да осигуряват качествено военно превъзходство на Израел в Близкия изток

Помпео: САЩ ще продължат да осигуряват качествено военно превъзходство на Израел в Близкия изток

"САЩ имат правно задължение", след войната Йом Кипур от 1967 г.