Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео не се отказва от плановете си да посети Азия от 4 до 8 октомври, въпреки заразяването на шефа на американската администрация Доналд Тръмп с коронавирус, съобщи АП.

"Чувствам се добре. Изследван съм два пъти [за коронавирус] през последните два дни. Здрав съм както преди", подчерта Помпео.

"Все още предстои да обиколя страните от Азия, което е насрочено за утре [4 октомври]," каза американският външен министър. Той пожела също бързо възстановяване на ръководителя на Белия дом и първата дама Мелания Тръмп.

По-рано пресслужбата на Държавния департамент съобщи, че Помпео ще посети Япония, Монголия и Южна Корея от 4 до 8 октомври. На 6 октомври в Токио Помпео се очаква да присъства на среща с външните министри на Австралия, Индия и Япония. В Монголия и Южна Корея шефът на американската дипломация трябва да се срещне с "високопоставени служители".

Тръмп в петък вечерта заяви в своя Twitter, че двамата с Мелания са имали коронавирус. В петък вечерта държавният глава пристигна във военномедицински център в Мериленд. Като предпазна мярка Тръмп ще прекара следващите дни в това лечебно заведение, продължавайки да работи оттам, както обясни говорителят на Белия дом Кейли Макенани. Преди да отлети до болницата, американският лидер публикува видео съобщение в Twitter, в което увери, че той и Мелания се справят добре.