С налагането на нови санкции и изолация заплаши Иран американският държавен секретар Майк Помпео. 

Иранският режим, въоръжен с ядрени оръжия, би създал още по-голяма опасност за в света, написа той в "Туитър".

Според него, трябва да се възстановят предишните стандарти за обогатяване на уран. 

По-рано Иран обяви, че ще преразглежда решението си за обогатяване на уран над лимита, разрешен от ядреното споразумение, на всеки 60 дни, изтъквайки, че Франция, Германия и Великобритания трябва да направят повече за заобикаляне на санкциите на САЩ.

Иран се защитавал срещу икономическия тероризъм на САЩ

Иран се защитавал срещу икономическия тероризъм на САЩ

Иран спира да се съобразява с ограниченията за обогатяване на уран

Отношения между Техеран и Вашингтон се изостриха през май 2018 г., когато американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение и наложи отново санкции.

Преди сключването на споразумението Иран произвеждаше 20% обогатен уран, необходим за подхранването на реактора в Техеран, а нивото на обогатяване на ядрената му централа в Бушер е 5 процента. 

По силата на споразумението Иран може да обогатява уран до 3,67% делящ се материал, доста под 20%, който е достигнал преди сделката, и приблизително 90%, подходящи за ядрено оръжие.

Припомняме, че на 1 юли американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че САЩ няма да разреши на Иран да обогатява уран.

След това Тръмп предпупреди Иран да не си играе с огъня. Думите му бяха по повод съобщението на Иран, че е превишил лимита си от обогатен урансъгласно ядреното споразумение от 2015 г., което беше напуснато от Съединените щати.

еликобритания призова Иран незабавно да прекрати всички дейности, които не са в съответствие с ядреното споразумение.

От британското външно министерство увериха, че Великобритания ще остане "изцяло ангажирана" към задълженията си, произтичащи от споразумението и поиска от Иран също така да спре "всички дейности, които не съответстват на задълженията".

От своя страна външното министерство на Германия заяви, че е "изключително разтревожено" относно решението на Иран да спре да се придържа към части от ядреното споразумение.

Германските власти отбелязаха, че са в контакт с други страни по договора, за да се опитат да принудят Иран да се съобрази с ядреното споразумение