Най-малко 70 цивилни са били убити или ранени в резултат на въздушни удари, извършени от ръководената от САЩ международна коалиция по сирийското село Багуз в югоизточната част на страната. Това твърди сирийската държавна телевизия, цитирайки местни източници.

Сирийските държавни медии постоянно съобщават за смъртта на цивилни, които са били убити при удари на международната коалиция, като тези информации не могат да бъдат вземани за "чиста монета", тъй като сирийският режим има интерес от очерняне на САЩ и Запада като цяло. Иначе коалицията воглаве със САЩ редовно извършва въздушни удари в източната провинция Дейр ез Зор.

Израел удари цели в Сирия

Израел удари цели в Сирия

Танкове стреляха срещу болница

Сирийските власти многократно призоваха ООН да търси отговорност за цивилните жертви и да сложи край на неоторизираното присъствие на ръководената от САЩ коалиция на сирийска територия.

В понеделник сирийските медии съобщиха за смъртта на 20 цивилни в Багуз след въздушен удар на международната коалиция.

Миналата събота водените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) обявиха началото на операция, целяща освобождаването на Багуз от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). СДС твърди, че селото е последното селище, контролирано от ДАЕШ в Сирия.

Ръководената от САЩ коалиция, в която участват повече от 70 страни, провежда въздушни удари по позиции на ДАЕШ от 2014 г. насам, в мисия, която не беше оторизирана нито от сирийското правителство, нито от Съвета за сигурност на ООН.