Гласоподавателите в германския град Хамбург "наказаха" консерваторите на канцлера Ангела Меркел на регионалните избори в неделя, предаде АФП.

Това беше "горчив ден" за Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС), заяви генералният секретар на партията Пол Зимяк.

Според екзитпол от Infratest и оценките на обществените радио- и телевизионни оператори ARD и ZDF, десните остават едва на трето място с втория си най-лош изборен резултат в провинцията.

Сътресенията в партията на Меркел продължават, след като определената за неин наследник Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегли след скандал за сътрудничество в източната провинция Тюрингия с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Големите победители във вота в неделя са Зелените.

Норберт Рьотген е първият официален кандидат за лидер на партията на Меркел

Норберт Рьотген е първият официален кандидат за лидер на партията на Меркел

В писмо до Крамп-Каренбауер, цитирано от регионалния вестник Rheinische Post, Рьотген пише, че ситуацията е "толкова сериозна, че става въпрос за бъдещето на ХДС и за стабилността на Германия"

Те повече от удвоиха резултата си до над 24 процента.

Добра новина има за левоцентристките социалдемократи (СПД).

С малко над 39 процента бившият кмет на СПД Питър Цхеншер, 54-годишен, вероятно ще остане на поста като ръководител на "червено-зелена" коалиция в партийния бастион Хамбург.