Поредни многохилядни протести в Беларус срещу управлението на дългогодишния президент Александър Лукашенко, съобщава ДПА.

Гражданите на страната отново излязоха на шествия по улиците въпреки предупрежденията на службите за сигурност, че демонстрантите ще бъдат задържани, ако не спазят заповедта да си останат у дома.

Хиляди протестиращи обаче не се подчиниха и излязоха по улиците на столицата Минск, развявайки беларуския флаг и скандирайки "Да живее Беларус".

Лукашенко разкри кой е основният проблем на Беларус

Лукашенко разкри кой е основният проблем на Беларус

"Икономиката и пак икономиката!", убеден е той

По информация на местните медии улиците са блокирани и са разположени бронирани превозни средства. От вътрешното министерство на страната изразиха готовност да изпратят още служители на реда на място.

Министерството предупреди хората да не участват в протеста, наречен от опозицията "Марш на единството", на площад "Независимост" в Минск. Това обаче не спря недоволните отново да излязат на улицата с искане за оставката на Лукашенко, освобождаването на политическите затворници и провеждането на нови избори. Те се обявиха и срещу полицейското насилие.

До момента Лукашенко избягва всякакъв диалог с опозицията. Той твърди, че е спечелил изборите, проведени на 9 август, с над 80% разлика.