Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е готов да обсъди възможността за провеждане на нов референдум в Крим за статута на полуострова, но само след като той отново да се окаже под украински контрол, съобщи ТАСС.

"Въпросът за суверенитета е прерогатив на националния референдум. Ние сме готови да говорим за подобен референдум, но първо Крим трябва да се върне в състава на Украйна", заяви той в сряда в хода на своята реч пред сесията на Парламентарната Асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

Чешкият президент предложи Русия да плати компенсации на Украйна за Крим

Чешкият президент предложи Русия да плати компенсации на Украйна за Крим

Ирина Геращенко написа, че е печално да видиш политическа деградация в Страсбург

Порошенко също така подчерта, че Киев няма да търгува украинската територия. "Аз решително отхвърлям потвържденията на тези, които казват, че Крим е решен въпрос", заяви той в коментар към думите на президента на Чехия Милош Земан за това, че "Крим е вече свършен факт".

"Тази трибуна бе създадена не за да призовава към умиротворение, нито да призовава към търговия с територия за пари, нефт и газ", заяви президентът на Украйна.

По-рано чешкият президент Земан заяви, че Украйна и Русия могат да се договорят за Крим на базата на изплащане на компенсации "във финансова форма или като нефт и газ". Земан предположи, че отказът на киевските власти от подобно предложение може да провокира "европейска война". При това Земан назова грешно решението на Никита Хрушчов за предаването на полуострова в състава на Украинската съветска социалистическа република.

Чешкият премиер се разграничи от речта на Милош Земан за Крим

Чешкият премиер се разграничи от речта на Милош Земан за Крим

Павел Климкин предлага противодействие на тези, които са поканили Земан

От украинското външно министерство вече изразиха протест за изявлението на чешкия лидер.

Крим се присъедини към Русия през март 2014 година. Тогава на референдум, проведен от властите в Крим и Севастопол 96.7% и 95.6% от участниците (над 80% от имащите право на глас) поддържаха присъединяването към Русия.

На 18 март 2014 година бе подписан договор за приемане на Република Крим и Севастопол в състава на Русия. Федералното Събрание ратифицира документа на 21 март. Киев отказа да признае полуострова като част от Русия.