В Украйна по нареждане на президента Петро Порошенко готвят съдебен иск, чиято цел е прекратяване на наема към общината за каноничната Украинска православна църква (УПЦ) в Киево-печерската и Почаевската (разположена в Тернополска област) лавра. За това съобщи украинският вестник "Вести", позовавайки се на свой източник, близък до президентския съветник Ростислав Павленко.

"В президентската администрация е дадено указание на ръководството на музея към Киево-Печерската лавра и Кременецко-Почаевската държавна историко-архитектурната служба да подготви иск за административния съд за прекратяване на наема на общината към Украинската православна църква", съобщи изданието.

Украйна със закон, принуждаващ проруската църква да добави "руска" към името си

Украйна със закон, принуждаващ проруската църква да добави "руска" към името си

Целта е да се ограничи влиянието на подкрепяните от Русия духовни лица

По негова информация, подготовката на подобни действия "държавата провежда секретно, за да не стигне до негативен обществен резонанс".

"По същия начин от 26 декември в Департамента по религиите и националността се провежда инструктаж за упълномощаване на организация на статистиката при преминаването в ПЦУ (новата православна църква на Украйна), пише изданието.

От ТАСС не разполагат с официална информация по случая и от каноничната Украинска православна църква са отказали коментар.

Русия обвини Украйна, че ползва новата църква за политически цели

Русия обвини Украйна, че ползва новата църква за политически цели

Напрежението между двете страни е много високо

По-рано в Украйна се появи информация за това, че държавата може да предостави Свято-Успенската Почаевска лавра, която има законно основание да се ползва както от каноничната Украинска православна църква (УПЦ), така и от назоваващата се Православна църква на Украйна (ПЦУ).

В края на ноември юристите на Кременецко-Почаевския държавен историко-архитектурен заповедник Игор Деревински твърдеше, че договорът за безвъзмездно право за ползване на лаврата от братята не е отменена. Тогава той каза, че след появяването на ПЦУ, ако тя заяви своите права за ползване на Почаевската лавра "държавата няма да й откаже".

Припомняме, през ноември в Украйна влезе в сила закон за предаване на Андреевската църква в центъра на Киев за постоянно ползване от Константинополския патриарх. Според закона, църквата се предава за "безвъзмездно постоянно ползване" на Константинополския патриарх за извършване на богослужения, религиозни обреди, церемонии и процесии. Използването на Андреевската църква от Константинополския патриарх ще бъде в съответствие със законодателството на Украйна за охрана на културното наследство.

Сегашното ръководство на Украйна от момента на преход към властта от 2014 г. активно поде идеята за създаване на поместна православна църква, която не е свързана с Московския патриарх.

През април 2018 г. президентът Петро Порошенко лично се обърна към Константинополския патриарх Вартоломей с молба да му помогне като признае действащите в страната две неканонични структури - на Киевския патриарх и Украинската автокефална православна църква.

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Без него поместните църкви щели да са: "като овце без пастир"

В началото на октомври Константинополският патриарх сне анатемата от ръководителите на тези религиозни структури и обяви, че пристъпва към предоставяне на автокефалия на Украйна.

Под ръководството на изпратен представител на Вартоломей в Киев при пряко участие на президента Порошенко на 15 декември се събра обединителния събор за създаване на нова църковна структура, която да обедини двете неканонични църкви.

УПЦ отказа да участва в тази формация, заявявайки, че Константинопол няма право да създава каквото и да е църковно събрание в Украйна. Очаква се на 6 януари Константинополският патриарх да предостави томос за автокефалия на новото украинско църковно представителство.