Украинските депутати приеха проектозакон, който може да принуди подкрепяната от Москва църква в Украйна да добави "руска" към името си, информира "Ройтерс".

Целта е да се ограничи влиянието на подкрепяните от Русия духовни лица, които според Киев са заплаха за националната сигурност.

Русия обвини Украйна, че ползва новата църква за политически цели

Русия обвини Украйна, че ползва новата църква за политически цели

Напрежението между двете страни е много високо

В събота Украйна създаде нова православна църква, която е независима от Москва. Украинското правителство смята, че това е важна крачка към предотвратяване руска намеса в украинските дела.

На ежегодната си пресконференция руският президент Владимир Путин предупреди за вероятност от възникване на кръвопролития.

Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

Киев обяви митрополит Епифаний за свой патриарх

Приетото днес законодателство задължава всяка религиозна организация, чиито център на управление е базиран в държава, която води война срещу Украйна или е окупирала нейна територия, да промени името си, за да отразява това. Новият законопроект може да принуди името на църквата да бъде променено на Руска православна църква в Украйна.

Повече от 300 г. поколения украинци мечтаят за украинска църква. Това е повече от религиозен въпрос, това е въпрос от национална сигурност и отбрана, обяви председателят на парламента Андрей Парубий.

Църква, която благославя оръжията, убийствата на украинци, не трябва да носи името Украйна, добави той.

Порошенко: Свещен ден за Украйна - окончателна независимост от Русия

Порошенко: Свещен ден за Украйна - окончателна независимост от Русия

"Този ден ще влезе в историята"

Украинската православна църква (Московската патриаршия) призова президента Петро Порошенко да наложи вето върху законопроекта, тъй като е дискриминиращ и "води до безпрецедентни последствия в обществото".