Международната общност трябва да се откаже от мисленето на Студената война и правилата с нулева сума. Такъв апел отправят със съвместна авторска статия, публикувана в американското издание Defense One, посланиците на Русия и Китай в САЩ Анатолий Антонов и Цуй Тянкай.

Двамата дипломати припомнят, че "на 3 септември Русия отбелязва края на ВСВ и китайският народ празнува голяма победа във войната срещу японската агресия".

"По повод 75-ата годишнина от победата на съюзниците във ВСВ, ние припомняме историческия подвиг на предишните поколения на нашите държави. В същото време искаме да поздравим нашите съюзници от онова време, представители на американското велико поколение и да им благодарим за тяхната всеотдайност", пишат посланиците.

Те предупреждават срещу пренаписване на историята. "Не можете да изкривявате историята, трябва да се поучите от нея. Законът на джунглата оставя слабите на милостта на силните, но държавите не могат да изградят отношенията си по този начин. Привържениците на арогантен подход към използването на сила ще установят, че те вдигат камък само за да го хвърлят върху себе си."

"Трябва да изоставим всяка мисъл за игра с нулева сума, да се стремим към взаимноизгодно сътрудничество и да реализираме визията за световна общност с общо бъдеще за цялото човечество. Това е единственият правилен избор, ако искаме да осъзнаем идеала за спасяване на бъдещите поколения от бича на войната, който два пъти в живота ни е донесъл неимоверна скръб за човечеството, както е записано в Устава на ООН", допълват Антонов и Цуй Тянкай.

Според тях сега "е необходимо да се поддържа международният ред и система, които се основават на целите и принципите на Устава на ООН като историческо постижение на световната война срещу фашизма".

"Преди 75 години нашите бащи положиха крайъгълния камък на съвременния международен ред, като показаха мъдростта на всички страни, като основаха ООН и формулираха Устава на ООН. 75 години по-късно, ние все още носим отговорност да защитаваме и развиваме този ред и система, които допринесоха много за поддържането на мира , сигурност и стабилност. Основни норми на международните отношения, като суверенитет, териториална цялост на всички държави и ненамеса във вътрешните им работи, трябва да се спазват. На практика трябва да се приложи принципът на многостранността".

Според тях, "трябва да се запази духът на световната антифашистка война, характерните черти на която са съгласувани усилия, единство и взаимопомощ".

"Пред лицето на глобални заплахи и предизвикателства, като климатични промени, тероризъм, икономическа рецесия и пандемии, страните-победителки във ВСВ, особено постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, въз основа на споделената им памет за борбата, рамо до рамо, трябва да помислят за своите специални отговорности, за укрепване на взаимното доверие и сътрудничество, за спазване на принципите на взаимно уважение, равенство, мирно развитие и общ просперитет. Това е особено важно в контекста на широко разпространения COVID-19", подчертават посланиците.

Си Дзинпин: Победителите във ВСВ, Китай и Русия защитават резултатите и световния ред

Си Дзинпин: Победителите във ВСВ, Китай и Русия защитават резултатите и световния ред

Поддържат глобалния мир, имат мисия да насърчават развитието и напредъка на човечеството

Според тях "Русия и Китай са направили правилния избор". "Ще продължим да сме ангажирани с нашите отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, ще насърчаваме сътрудничеството като добри съседи и приятели, ще допринасяме за глобалната стабилност и сигурност, просперитет и благосъстояние на всички държави. Вярваме, че най-добрият начин да се запази споменът за войната е да се избегне повторение на трагедията и да се обединим, за да създадем по-добро бъдеще", казват дипломатите.

Антонов и Цуй Тянкай заявяват, че "ВСВ е била безпрецедентна катастрофа в историята на човечеството". "СССР, Китай, САЩ и други миролюбиви държави се подкрепяха и се бориха рамо до рамо в тази война. В крайна сметка справедливостта триумфира над злото, светлината над мрака и прогресивното над реакционното".

"Като основните полета на войната в Европа и Азия, Съветският съюз и Китай претърпяха огромни човешки загуби - съответно 27 милиона човешки живота и 35 милиона ранени и убити, допринасяйки с безспорен принос за победата във войната и осигурявайки бъдещето на цялото човечество", посочват посланиците.

Те изразяват пълна увереност, че "приятелството, създадено между руския и китайския народ по време на Втората световна война, е неизчерпаема движеща сила на руско-китайските отношения" и ще продължи да бъде така и в бъдеще.

"За двете страни стана добра традиция да празнуват съвместно края на войната с участието на лидери, които многократно са присъствали на възпоменателните събития помежду си. На 8 май президентът Владимир Путин и председателят Си Дзинпин се съгласиха, че Русия и Китай са основните страни победителки във Втората световна война и членовете на Съвета за сигурност на ООН имат специална мисия да поддържат мира, стабилността и прогреса на човечеството, надеждно да пазят паметта за победата, да гарантират международното правосъдие и справедливост. Лидерите също така призоваха международната общност да събере редиците си в борбата срещу COVID-19 в същия дух, който беше закален през годините война срещу фашизма", пишат.

Както обясняват Антонов и Цуй Тянкай, "в историческия момент на честването на 75-годишнината от победата в антифашистката война съвместната статия е продължение на славната традиция на Русия и Китай да празнуват съвместен триумф и постигането на важен консенсус между руските и китайските лидери".

"Историята е огледало на бъдещето. Четейки историята, ние се стремим да създадем по-добро бъдеще", обобщават дипломатите на Русия и Китай.

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Пекин ще защитава изхода от ВСВ от "изкривяване на историята"