Засилване на тренировките и подготовка за война са сред основните приоритети на армията на Китай през 2019 г., съобщава официалният вестник на китайските въоръжени сили, цитиран от South China Morning Post.

В материал на редакцията PLA Daily пише, че подготовката на войниците и приготовленията за война са основни задачи на въоръжените сили, като се подчертава, че няма време за отпускане в тези сфери.

Тайван отхвърли призива на Китай за обединение

Тайван отхвърли призива на Китай за обединение

Китай трябва да се примири с факта, че Тайван съществува

Трябва да сме добре подготвени във всички направления във военната борба и цялостно да подобрим бойната готовност на войниците..., за да гарантираме, че можем да се изправим пред предизвикателство и да спечелим, когато изникне ситуация, подчертава се в статията.

Като други приоритети се посочват изпълнението на плановете за развитие на въоръжените сили, предприемане на реформи, използване на иновации и засилване на ролята на партията в армията.

Президентът Си Дзинпин, който е главнокомандващ, настоява за укрепване на бойната готовност на армията, откакто пое поста в края на 2012 г. Наблюдатели коментират, че Китай иска да покаже мускули със засилването на военните игри, което ще е важна част от плана за тази година.

Китай заплаши Тайван със сила и го обяви за свой

Китай заплаши Тайван със сила и го обяви за свой

"Ние не обещаваме да се откажем от използването на сила"

Междувременно най-малко 38 висши офицери бяха повишени до генерал-майор в края на декември, съобщават местни медии. Според експерти те са внимателно подбрани от президента, тъй като Си Дзинпин възнамерява да изгради своя армия или така наречените сили Си.