Повечето британци подкрепят удължаване на преходния период след Брекзит. 2/3 вярват, че Обединеното кралство трябва да работи много по-тясно с ЕС в борбата с коронавируса, показва социологическо проучване, цитирано от местни медии.

По-рано тази седмица британският министър на кабинета Майкъл Гоув официално уведоми ЕС, че Лондон няма да иска удължаване на предходния период.

Великобритания официално уведоми ЕС, че преходният период приключва на 31 декември 2020 г.

Великобритания официално уведоми ЕС, че преходният период приключва на 31 декември 2020 г.

Лондон смята, че не е нужно повече време за сключване на сделка

В проучването на Ipsos Mori за Health Foundation са анкетирани две групи респонденти. При първата им е заявено, че Великобритания окончателно напуска Общността на 31 декември. 54% отговарят, че правителството трябва да поиска отсрочка, докато 40% са против.

Втората група е получила допълнителна информация за потенциално отлагане на доставки на лекарства и медицински консумативи в случай на Брекзит без сделка. При тази група 65% казват, че трябва да се удължи преходният период, а 31% са против.

Коронавирусът принуди Лондон да търси по-лек митнически режим с ЕС

Коронавирусът принуди Лондон да търси по-лек митнически режим с ЕС

Британски министри се отказаха от планове за въвеждане на по-стриктен режим

Анкетираните на възраст между 18 и 24 г. е по-вероятно да подкрепят удължаване (85%).

95% от респондентите желаят Лондон да работи тясно с ЕС срещу коронавируса. 77% вярват, че Великобритания трябва да работи "много тясно" с ЕС в борбата с пандемията.

В проучването са участвали 1983 души.