Мнозинството германци искат удължаване на извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса. Това показва проучване на института за изследване на общественото мнение YouGov, проведено по поръчка на агенция ДПА.

На 15 април канцлерката Ангела Меркел ще обсъди с министър-председателите на федералните провинции дали противоепидемичните мерки да продължат и след 19 април, напомня Дойче веле.

Според данните на YouGov, 44% от германците са против смекчаване на мерките, а 12% са дори за налагане на още по-строги ограничения. Едва 32% са за разхлабване на мерките, а 8% - за пълното им премахване.

В Германия препоръчват разхлабване на ограниченията

В Германия препоръчват разхлабване на ограниченията

Академията препоръчва отваряне на училищата възможно най-скоро

Според германския вирусолог проф. Хелмут Фикеншер от Кил, в момента все още е твърде рано за отмяна на ограниченията.

"Ако сега мерките бъдат смекчени, най-вероятно съвсем скоро болниците ще се препълнят", казва проф. Фикеншер, който ръководи Института за инфекциозни болести към университета в Кил.

"Тогава заради свръхнатоварването медиците няма да имат възможността да третират дори съвсем леки наранявания."

Той е твърдо убеден, че ограниченията трябва да бъдат продължени: "Това, че в Германия броят на заразените в момента не се покачва силно, се дължи именно на наложените ограничителни мерки".

Към днешна дата, 13 април, броят на регистрираните случаи на зараза с коронавирус в Германия надвишава 123 000, според данните на германския институт "Роберт Кох". Повече от половината са излекувани - над 64 000 души, боледували от Ковид-19, вече са здрави. До този момент броят на смъртните случаи в Германия, свързвани с коронавирус, е около 2800.