Повечето младежи в Европа нямат доверие в политиците.

Това сочи проучването «Generation What?» (Поколението "какво") на Института Sinus, публикувано от германски медии, информира ДПА.

82 на сто от респондентите отговарят, че имат малко или никакво доверие в политиците. 45% пък изобщо не се доверяват.

Европейската младеж няма особено доверие към политиците, но пък в никакъв случай не е аполитична и незаинтересована, отбелязва "Дойче веле".

Резултатите от анкетата показват, че младежта в Европа се вълнува от социалните несправедливости, но не вярва, че политиците могат да решат проблемите. 

Интересен факт е, че само 23 процента от германските младежи не изпитват никакво доверие към политическите институции. Това е най-ниската стойност в цяла Европа - може би, защото младежката безработица в Германия отдавна вече не е толкова сериозен проблем, както в Гърция, Франция или Италия. Най-малко две трети от младежите в тези три страни са разочаровани от местното политическо ръководство.

Но разочарованието от политиката не е знак за безразличие. Тъкмо обратното. Авторите на студията твърдят, че младите европейци искат да се включат в политическия живот и да променят нещо. 44 процента от германските младежи например изразяват готовност да участват активно в политически организации. В Гърция този дял е едва 13 на сто. Девет от всеки десет анкетирани младежи вземат на сериозно растящата несправедливост в съответната страна. И тази оценка е валидна за всички европейски държави, участвали в проучването. В Германия например страхът от социални безредици се нарежда сред най-разпространените страхове за бъдещето.

В онлайн анкетата, извършена по поръчение на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), са участвали близо един милион млади хора на възраст между 18 и 34 години от общо 35 европейски държави.