Повечето швейцарци подкрепят плана на правителството да сключи нов договор с ЕС, в който се предвижда да има арбитражни съдилища за уреждане на спорове.

Това показва социологическо проучване на института GfS Bern, цитирано от "Ройтерс".

Сондажът е важен, защото в неутралната държавна система на пряка демокрация швейцарските избиратели имат последната дума за договора, който се очаква да бъде сключен още през тази година. В момента отношенията на ЕС и Швейцария се базират на различни споразумения по сектори.

54% от респондентите подкрепят плана за създаване на арбитражни съдилища, в които да има представители на Швейцария, ЕС и неутрална страна за разрешаване на спорове.

Дори и поддръжниците на крайнодясната Швейцарска народна партия, която е против сключване на нов договор, подкрепят този подход, показва проучването, публикувано от вестник NZZ am Sonntag.

Само 4% от швейцарците искат Съдът на ЕС да е последният арбитър на спорове, въпреки че съдът решава само по казуси, свързани със законодателството на съюза.

35% подкрепят настоящата система, при която съвместна комисия ЕС-Швейцария работи за постигане на компромис при спорове.

В проучването са участвали 2 500 души.

През март Швейцария възобнови планове за предоставяне на 1,32 милиарда долара на по-новите членки на ЕС, след като отношенията с най-големия си търговски партньор започнаха да се подобряват.