Пожарът на борда на топ секретната руска ядрена подводница можеше да доведе до "катастрофа с глобални размери", ако не са били самоотвержените действия на екипажа. Това заяви представител на ВМС на Русия, цитиран от руска медия, предаде "Ройтерс".

14 моряци загинаха на 1 юли по време на пожар в дълбоководен изследователски апарат, който е проучвал морското дъно до Северния полюс, според Министерството на отбраната на Русия. Руските власти са обвинявани, че се опитват да покрият инцидента на секретния плавателен съд. Президентът Владимир Путин призна публично три дни след инцидента, че на борда на апарата има ядрен реактор.

Свръхсекретният подводен апарат в Русия бил ядрен

Свръхсекретният подводен апарат в Русия бил ядрен

Ядреният реактор на апарата е напълно изолиран и моряците са евакуирани

Моряците бяха погребани в събота в Санкт Петербург на погребение, закрито за обществеността.

"Всички те споделиха една и съща съдба - да спасят живота на другарите си, да спасят плавателния съд и да предотвратят катастрофа с глобални размери,  струва им животът", коментира Сергей Павлов, съветник на командира на руските ВМС, цитиран от "Фонтанка".

Няма обяснение как пожарът е можел да доведе до глобална катастрофа. Руските власти разкриха, че екипажът е успял да погаси пожара и е изолирал ядрения реактор на подводния апарат.

Путин иска пълно разследване на смъртта на 14-те моряка

Путин иска пълно разследване на смъртта на 14-те моряка

Руският президент проведе среща с военното ръководство